Aardverschuiving Ischia mogelijk gevolg van illegale bouw

ANP Producties | Bron: ANP
Casamicciola

Volgens experts en activisten is er een groter risico op natuurrampen op het Italiaanse eiland Ischia vanwege de illegale bouw op het eiland. Het bouwen zonder vergunningen komt daar al tientallen jaren voor. Deskundigen zeggen dat er daardoor gebouwen op plekken staan waar de grond en ligging dat eigenlijk niet toelaten. Ook ontbossing en te veel bebouwing worden als factoren genoemd die de dodelijke aardverschuiving vrijdag veroorzaakten.

Volgens een Italiaanse milieuorganisatie zorgden de vele bouwprojecten op het eiland ervoor dat de grond was verzwakt. De organisatie riep de lokale autoriteiten op om daarom gebouwen zonder vergunningen te verwijderen. De minister voor Milieu en Energie zegt dat de illegale bouw zal worden stilgelegd om de veiligheid te onderzoeken. Er blijven wel uitzonderingen bestaan voor projecten met "kleine overtredingen".

Een oud-burgemeester van Ischia vertelde maandag aan Italiaanse media dat zijn oproepen om het eiland te evacueren werden genegeerd. Hij zou al dagen voor de aardverschuiving hebben gewaarschuwd. Inmiddels zijn er acht doden geborgen. Naar vier mensen wordt nog gezocht.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.