Orion bereikt verste afstand van aarde door vaartuig voor mensen

ANP Producties | Bron: ANP
Houston

De nieuwe Amerikaanse raket Orion heeft sinds de lancering de verste afstand bereikt die ooit is afgelegd door een ruimtevaartuig dat is bedoeld voor het vervoeren van mensen, meldde de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA maandagavond laat. Het ruimtevaartuig was maandag 432.000 kilometer van de aarde verwijderd.

"We hebben de maximale afstand tot de aarde gehaald!", zei de ruimtevaartorganisatie op Twitter. Het oude record werd in 1970 gevestigd met de ruimtemissie Apollo 13. De bemanningsleden vlogen toen op 401.056 kilometer afstand van de aarde.

Orion begon op 16 november aan zijn eerste vlucht naar de maan en terug. Het vaartuig bereikte zaterdag de baan om de maan. Begin december moet het vaartuig de maan verlaten en beginnen aan de terugvlucht naar de aarde. Die eindigt, als alles goed gaat, op 11 december.

Over een paar jaar willen de Verenigde Staten weer mensen op de maan laten rondlopen, voor het eerst sinds 1972. De onbemande missie Artemis I is een generale repetitie om de veiligheid van de Orion te toetsen. De volgende Artemis-vlucht staat gepland voor 2024. Dan moet het ruimteschip met vier mensen aan boord rond de maan vliegen. Rond 2025 moeten mensen weer voet op de maan zetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.