Schaatsers Nuis en Verbij naar Calgary

Kai Verbij.© Foto ANP/Vincent Jannink

Van onze verslaggever
Utrecht

De KNSB heeft Kjeld Nuis en Kai Verbij ’op basis van hun prestaties in het recente verleden’ geselecteerd voor de derde wereldbekerwedstrijd in het Canadese Calgary.

Nuis ontbrak wegens een blessure op het kwalificatietoernooi in oktober. Verbij liep op dat toernooi bij de 500 meter een blessure op en kon daarna niet meer in actie komen.

Nuis, die al in actie kwam bij de tweede wereldbeker in Heerenveen, rijdt in Canada de 1.500 meter. Daarop eindigde hij in Thialf als tweede. Verbij rijdt de 1.000 meter. Als gevolg hiervan raken Wesly Dijs (1.000 meter) en Louis Hollaar (1.500 meter) hun startplekken voor de eerste wereldbekerwedstrijd in Calgary kwijt.

„Dat is bijzonder jammer, maar uiteindelijk is het hoofddoel van dit seizoen zo veel mogelijk medailles scoren bij de WK Afstanden, die liefst goud van kleur zijn”, zei technisch directeur Remy de Wit. Door veranderde regelgeving van de ISU is het moeilijker geworden om met het maximale aantal rijders deel te nemen aan EK’s of WK’s, stelt de KNSB. Hij geeft aan dat de commissie flink moest puzzelen om de kans op het binnenhalen van het maximale aantal startbewijzen voor EK of WK zo groot mogelijk te maken.

De selectiecommissie heeft gekeken welke resultaten nog nodig zijn om het maximale aantal startplekken voor Nederland binnen te halen voor de WK Afstanden, die van 2 tot en met 5 maart worden verreden in Heerenveen. „Op de 500 en 1.000 meter bij de mannen moeten we nog even aan de bak om helemaal zeker te zijn van drie startbewijzen per afstand”, aldus De Wit. Ook is er gekeken naar startplekken voor de EK allround en sprint van 6 tot en met 8 januari in Hamar. „Om die reden zetten we onder anderen Marcel Bosker in op de 1.500 meter in Calgary.”

De wedstrijden in Canada worden verreden van 9 tot en met 11 december. Een week later volgt de vierde wereldbeker ook op het ijs van de Olympic Oval in Calgary. Bondscoach Rintje Ritsma zal later bekendmaken welke rijders op de teamonderdelen in actie zullen komen.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.