Rutte praat volgende week op Catshuis over slavernijexcuses

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Premier Mark Rutte spreekt op 8 december met een aantal organisaties over de excuses van het kabinet voor het Nederlandse slavernijverleden. Bronnen bevestigen berichtgeving hierover van het AD.

Het plan is dat acht bewindspersonen, onder wie Mark Rutte zelf, op 19 december excuses aanbieden op verschillende plekken in de wereld. Een aantal organisaties die zich met het slavernijverleden bezighouden, is bezorgd over het plan. De timing, invulling en uitvoering roepen vragen op. De sessie op het Catshuis biedt Rutte gelegenheid om die te bespreken.

Minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties schrijft in een brief aan de Kamer dat het kabinet op 8 december "nader in gesprek" gaat met "betrokkenen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk, Suriname en Nederland". "Het kabinet wil hiermee tot een belangwekkende reactie komen die recht doet aan de betekenis en beleving van het slavernijverleden." Die reactie wordt op 19 december bekend.

Ruis op de lijn wegnemen

Joyce Sylvester, de voorzitter van de staatscommissie tegen Discriminatie en Racisme, zei eind november in Buitenhof dat ze hoopt dat Rutte voorafgaand aan die dag de "ruis op de lijn" kan wegnemen. Als de excuses niet aanvaard worden "bereik je nog niks".

Toch rijzen volgens Sylvester ook over de datum van het Catshuisoverleg vragen, zegt ze nu in het AD. Op 8 december worden ook de Decembermoorden in Suriname herdacht.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.