130.000 euro kwijt voor het afblazen van woningaankoop

Ed Brouwer

130.000 euro. Daar koop je in Drenthe een Landal-vakantiehuisje mét verhuurgarantie voor, een Dufour zeiljacht uit 2012, een Cirrus SR20 vliegtuigje uit 2000 of een Ferrari California T uit 2014. Chris Koster* krijgt er niets voor.

Zijn verhaal is een dure les. De les dat je bij het kopen van een huis een financieringsvoorbehoud heel serieus moet nemen. Koster heeft zich naar het oordeel van de rechtbank onvoldoende ingespannen om een hypotheek te krijgen. Toen deze niet rond kwam, dacht hij op grond van het voorbehoud in het koopcontract simpel onder de koop van een huis van 1,3 miljoen uit te kunnen komen. Maar de verkoper accepteerde het niet en stapte naar de rechter. Daar ging Koster nat.

Een financieringsvoorbehoud in een koopcontract is vrij gebruikelijk, net als een percentage van tien procent van de koopsom als boete als je de koop afblaast. Koster zag zijn hypotheekaanvraag door ASR afgewezen omdat zijn inkomen niet voldoet aan hun acceptatievoorwaarden. Hij deed ook nog een poging bij ING, waarvoor hij van de verkoper extra tijd kreeg, maar toen ook dat niks werd, wilde hij onder de koop uit. De verkoper vond echter dat Koster onvoldoende inzichtelijk maakte dat hij er alles aan gedaan had om een hypotheek te krijgen en oordeelde dat Koster onterecht van de koop af wil en dus de afgesproken boete van 130.000 euro moet betalen. Om betaling af te dwingen, legde de verkoper beslag op zijn woning.

Inspanningsverplichting

In de rechtszaak draaide het er vooral om of Koster zich voldoende had ingespannen om een hypotheek te krijgen. De rechter vond van niet. Koster had alleen een uiterst summiere reactie van ASR als bewijs aangedragen. De rechter heeft de indruk dat Koster pas op het allerlaatste moment voor het verstrijken van het voorbehoud een onvolledige aanvraag heeft gedaan om een officiële afwijzing in handen te krijgen. Hij heeft niet aan zijn inspanningsverplichting voldaan en zat dus vast aan de koop. En aan de boete van 130.000 euro nadat hij de koopovereenkomst niet-rechtsgeldig ontbond. De rechtbank ziet geen reden de opzegboete te matigen. Sterker, Koster wordt ook als verliezende partij veroordeeld in het betalen van nog eens zo’n 8.000 euro proceskosten van de verkoper.

Zaak nalezen? Kijk HIER.

*) gefingeerde naam

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van het Ombudsteam? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.