Dijk langs Dwarswatering in Leiderdorp wordt hoger en krijgt breder fiets- en wandelpad

Op de dijk langs de Dwarswetering komt na de ophoging een nieuw, breder fiets- en wandelpad.© Foto Hielco Kuipers

Aad Rietveld
Leiderdorp

De dijk langs de Dwarswatering in Leiderdorp krijgt volgend jaar een drie meter breed fiets- en wandelpad. Het huidige paadje, 1,80 meter breed, wordt door het hoogheemraadschap Rijnland weggehaald omdat de dijk moet worden opgehoogd.

De dijk langs ’de Dwars’, officieel de Mijepolderdijk, voldoet volgens Rijnland niet meer aan de veiligheidsnormen. Hij moet over een lengte van zo’n twaalfhonderd meter - van het fietspad langs de Oude Spoorbaan tot een stukje voorbij de Gallaslaan - tot zo’n twintig centimeter hoger worden. Dan voldoet de dijk weer aan de wettelijke normen.

Het huidige pad op de dijk, dat druk wordt gebruikt door wandelaars en door fietsers op weg naar de sportvelden in park De Bloemerd, verdwijnt bij de ophoging. De gemeente grijpt dat aan om er een nieuw, breder pad aan te leggen, waarop wandelaars en fietsers elkaar niet zo in de weg hoeven te zitten.

Het nieuwe pad wordt, net als de nieuwe fietspaden langs de Persant Snoepweg en de Engelendaal, gemaakt van grote betonplaten. Het kost de gemeente 580.000 euro. Verlichting komt er niet, want dat vindt de gemeente te duur.

Rijnland wilde in september van dit jaar met het werk beginnen, maar dat is vertraagd. Het schap denkt nu in het eerste of tweede kwartaal van het komende jaar de dijk op te hogen.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.