Uitbreiding betaald parkeren in Leiden mogelijk vertraagd, er staat nog geen enkele automaat in de Hoge Mors

Deze bordjes ontbreken nog in de wijken waar volgend jaar moet worden betaald voor parkeren.© Archieffoto

Loman Leefmans
Leiden

Het is twijfelachtig of de beoogde verdere uitbreiding van betaald parkeren in Leiden begin volgend jaar een feit is. De gemeente houdt voorlopig vast aan de streefmaand maart, maar twijfelt desgevraagd openlijk of die wordt gehaald. ’We zijn afhankelijk van de levering van bepaalde middelen’, aldus een woordvoerder.

Het betaald parkeren met het bijbehorende vergunningenstelsel begon ooit in de binnenstad en heeft zich in de loop der jaren als een olievlek over de rest van de stad verspreid. Telkens als er in een wijk parkeerautomaten kwamen te staan en er betaald moest worden, zetten automobilisten hun vierwieler een buurt verderop neer, gratis.

Buitenwijken

De aankomende uitbreiding van het betaald parkeergebied betreft de wijken Hoge Mors, westelijk Zuidwest, Klein Cronestein, Vlietpoort en Meerburg. Het betekent dat gratis parkeren in Leiden binnen afzienbare tijd alleen nog bestaat in de buitenwijken Stevenshof, Merenwijk, Waardeiland, Roomburg en op het Bio Science Park.

Het eerste stadsdeel dat bij de aankomende uitbreiding aan bod komt, is de Hoge Mors, ook bekend als de Juwelenbuurt. In het eerste kwartaal van volgend jaar is het zo ver, volgens de planning. Maar Ger Koper, de samensteller van wijkwebsite Morsetekens, ziet daar op straat nu nog helemaal niets van terug. Er staat nog geen enkele parkeerautomaat en nergens in de wijk hangen de bijbehorende blauwe bordjes aan de lantaarnpalen. ,,Uitstel?”, vraagt Koper zich af.

Opschuiven

Als dat zo is, en betaald parkeren wordt aanzienlijk later ingevoerd in de Hoge Mors, dan heeft dat ook gevolgen voor het werkschema in de andere wijken. Meerburg en de rest van Zuidwest bijvoorbeeld, schuiven dan eveneens enkele maanden op en zijn dan niet meer in 2023 aan de beurt.

De gemeente houdt vooralsnog vast aan het huidige schema, maar meldt er direct bij dat daarover nog geen zekerheid kan worden gegeven. Het wachten is op ’parkeerautomaten en de onderdelen hiervan en de aansluitingen van de automaten op de stroomvoorziening. Op het moment dat we een exacte datum met meer zekerheid kunnen aangeven, informeren we de belanghebbenden in de wijk en zal dit ook zichtbaar zijn op de website van de gemeente.’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.