Eerste voedselkast van De Roze Hulp in Sassenheim, vrijwilligers in de bres voor mensen met een nagenoeg lege beurs

Liesbeth van der Voorn, wethouder Elsbeth Koek, Leanne Noordover en Monique Molenkamp bij de opening van de voedselkast.© Foto Taco van der Eb

Peter van der Hulst
Sassenheim

De Roze Hulp heeft in de Bollenstreek in korte tijd naam opgebouwd met de plaatsing van MUP-kasten, een afkorting voor menstruatie-uitgiftepunt. Sinds een goede week biedt de vrijwilligersorganisatie niet alleen maandverband en tampons aan, ook alledaagse benodigdheden als etenswaren voor mens en dier worden staan nu keurig gerangschikt in een ruime voedselkast.

De gedachte is hetzelfde. De MUP-kasten zijn nodig, omdat een op de tien vrouwen niet voldoende geld heeft om menstruatieproducten te kopen. Voor de dagelijkse benodigdheden is dat niet anders. „In gesprek met de gemeente werd de vraag gesteld of wij hier ook wat mee konden doen. Zo hebben we gesproken met vrijwilligers van De Voorraadkast, een vergelijkbaar project in Katwijk”, zegt Leanne Noordover, voorzitter en bedenker van De Roze Hulp.

Het gevolg was dat wethouder Elsbeth Koek donderdagmiddag de eerste voedselkast van De Roze Hulp opende. De stalen kast staat in de voortuin van Liesbeth en Hans van der Voorn aan de Baanbrekersweg 7 in Sassenheim. De kast is gevuld met rijst, groenten, kaas, maar ook brokjes voor kat of hond.

Monique Molenkamp, secretaris van De Roze Hulp, weet hoe hard het nodig is. Omdat sommige mensen net een paar euro te veel aan leefgeld overhouden, kunnen ze niet aankloppen bij de Voedselbank. Wethouder Koek beseft dat de regels soms ondoorgrondelijk zijn. „De meest kwetsbaren hebben vaak met de meest ingewikkelde regels te maken. Zij moeten zien te overleven in een oerwoud van oneerlijke regels”, zegt ze.

Bij de voedselkast gelden geen strikte regels, behalve dan dat de mensen zelf geen kans zien om zelf producten te kopen. Volgens Molenkamp kan namelijk iedereen zomaar in armoede vervallen. Ze heeft het over een vrouw die haar eigen bedrijf niet meer kon runnen als gevolg van long covid, met alle financiële gevolgen van dien. Liesbeth van der Voorn verhaalt over een vrouw die zeven dagen per week brood met hagelslag at, beschimmeld brood. Koek vindt het mooi dat mensen die de eerste levensbehoeften ontberen bij de voedselkast in Sassenheim terecht kunnen, maar ziet ook een keerzijde. „Het is natuurlijk ook heel verdrietig dat we in een land als Nederland dit nodig hebben om het hoofd boven water te houden.”

De Roze Hulp biedt de eerste mensen al een reddingsboei in het moeizame bestaan. „Er zijn nu zes gezinnen die hier structureel gebruik van maken”, zegt Noordover. Omdat de contacten veelal ontstaan via sociale media, wordt dagelijks op deze platforms een foto geplaatst van deproducten in de voorraadkast. Zo krijgen de initiatiefnemers kaas van de lokale kaasboer en groenten van de marktverkoper aangeleverd, maar brengen ook particulieren tassen met boodschappen langs. Wethouder Koek volgde dat goede voorbeeld met een tasje met inhoud.

De kast aan de Baanbrekersweg 7 is dagelijks van 8 uur in de morgen tot 8 uur in de avond geopend. Nu het vroeg donker is kunnen hulpbehoevenden er redelijk anoniem spullen uit pakken, want sommige mensen moeten echt even een psychologische drempel over om de gang naar de voedselkast te maken. Voor de mensen die naast geldtekort ook te maken hebben met sociaalmaatschappelijke problemen liggen er folders in de kast. „Wij bieden voedselhulp, maar zijn geen hulpverleners”, zegt Noordover. Of het project ook in de tot Teylingen behorende dorpen Voorhout en Warmond wordt opgezet, durft ze nog niet te zeggen. „Dan moet er wel iemand zijn die zijn tuin ter beschikking wil stellen en er moeten ook vrijwilligers zijn. En vrijwilligerswerk is niet vrijblijvend.”

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.