Australische parlementariërs brengen bezoek aan Taiwan

ANP Producties | Bron: ANP
Canberra

Een delegatie van Australische parlementariërs gaat zondag naar Taiwan voor een bezoek van vijf dagen. De reis levert naar verwachting een woedende reactie vanuit Beijing op, net nu de moeizame relatie tussen China en Australië verbetering toont.

Een dergelijk bezoek aan Taiwan heeft al ruim drie jaar niet plaatsgevonden, een periode waarin veel strenge coronamaatregelen van kracht waren. De delegatie bestaat uit zes leden van de regerende partij Labor en twee oppositiepartijen. China reageerde eerder dit jaar woedend toen Amerikaanse volksvertegenwoordigers Taiwan bezochten, onder meer met militaire oefeningen.

Premier Anthony Albanese benadrukt dat het niet om een overheidsbezoek gaat en dat het vaker voorkomt dat parlementariërs naar Taiwan afreizen. Hij had vorige maand een overleg met de Chinese president Xi Jinping. Bij deze ontmoeting, de eerste tussen leiders van de twee landen in jaren, werd geprobeerd de banden aan te halen na jaren van vijandigheid.

China was woedend toen Australië in 2017 met wetgeving tegen Chinese invloeden kwam en opriep tot een onafhankelijk onderzoek naar de oorsprong van het coronavirus. Daarnaast kwam Canberra met een 5G-ban voor het Chinese telecombedrijf Huawei. Beijing kwam met economische sancties tegen Australië en schortte diverse vormen van contact op.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.