Acht mensen gearresteerd wegens diefstal werk Banksy in Kiev

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Acht mensen zijn gearresteerd wegens hun poging een muurschildering van Banksy in een voorstad van Kiev te stelen. De Oekraïense autoriteiten lieten weten dat het kunstwerk van de Britse graffitiartiest nog in goede staat verkeert. De verdachten zijn tussen de 27 en 60 jaar. Ze komen uit de hoofdstad en uit Tsjerkasi.

De dieven hakten vrijdag de afbeelding van een vrouw in badjas met gasmasker op en een brandblusser in de handen uit de muur van een beschadigd pand in Hostomel. De groep werd op heterdaad betrapt. Een van de leden verklaarde de schildering op de pleisterlaag naast een open raam met brandsporen te hebben willen verkopen om de nationale strijdkrachten financieel te steunen. Of dat echt hun bedoeling was, kon de politie nog niet zeggen.

Banksy, wiens identiteit nog altijd niet bekend is, bevestigde half november dat hij op verschillende plekken in Oekraïne muurschilderingen heeft gemaakt. Het gaat om zeven werken in onder meer Kiev, Irpin en Borodianka. Die worden nu bewaakt. "Deze afbeeldingen zijn symbolen van onze strijd tegen de vijand. We zullen er alles aan doen deze straatkunst te conserveren als symbool van onze overwinning", reageerde de gouverneur van Kiev, Oleksi Koeleba.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.