Russische defensieminister Sjoigoe op bezoek in Minsk

ANP Producties | Bron: ANP
Minsk

De Russische minister van Defensie Sergei Sjoigoe heeft ruim negen maanden na de inval in Oekraïne een bezoek gebracht aan bondgenoot Belarus. Hij sprak zaterdag in Minsk met dictator Alexandr Loekasjenko en zijn militaire ambtsgenoot Viktor Chrenin.

Volgens staatspersbureau Belta bedankte Sjoigoe de Belarussische machthebber voor diens ondersteuning van de in het land gelegerde Russische soldaten. "Zij voelen zich hier echt thuis", zou hij hebben gezegd. Met Chrenin ondertekende de Russische defensieminister vervolgens een document over aanpassingen in de veiligheidsovereenkomst tussen beide landen. Inhoudelijke details zijn niet bekendgemaakt.

Loekasjenko bevestigde bovendien dat er voorbereidingen gaande zijn voor de totstandkoming van een gezamenlijke militaire eenheid van Russen en Belarussen in de regio. In oktober had hij het plan daartoe al gelanceerd. Belarus steunt de Russische oorlog tegen Oekraïne in enige mate door het afschieten van Russische raketten op zijn grondgebied toe te staan.

Minsk heeft gezegd niet actief betrokken te willen raken bij de gewapende strijd in het buurland. Loekasjenko heeft in het verleden echter wel opdracht gegeven troepen te stationeren aan de zijde van Russische eenheden in de buurt van de Oekraïense grens. Reden daarvoor was de dreiging die volgens hem uitging van Kiev en het Westen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.