Bondscoach Van Gaal vindt dat het in balbezit nog beter moet

© ANP

ANP
Al Rayyan

Bondscoach Louis van Gaal zag dat zijn ploeg veel dingen goed deed bij de 3-1-overwinning op de Verenigde Staten in de achtste finale van het WK in Qatar, maar vindt ook dat het nog beter moet. „Het balbezit hebben we nog niet goed uitgevoerd, zeker in de eerste helft, maar we maken wel twee schitterende doelpunten. Dat moet je ook meerekenen”, zei hij bij de NOS.

Van Gaal had ingezet op ’provocerende pressing’ om de tegenstander uit de tent te lokken en ruimte te creëren achter de verdedigers van de VS. „Dat hadden we veel beter kunnen doen en dat moet ook”, vond de bondscoach. „Omdat je met 3-1 hebt gewonnen, betekent het niet dat dat niet meer hoeft. We gaan straks tegen sterkere tegenstanders spelen, dan moet je meer in balbezit spelen.”

Lees ook: Buitenlandse media smullen van Oranje: ’Meedogenloos briljant’

De bondscoach voerde twee wissels door in de rust „omdat we te veel onnodig balverlies leden.” „In de tweede helft zijn we in balbezit beter gaan spelen en daaruit maken we nog een goal”, zei Van Gaal. „Daar ben ik heel trots op, maar we kunnen nog veel beter.”

De bondscoach vond dat het verdedigen en het omschakelen bij balbezit van de tegenstander goed was gegaan. Ook de ’wingbacks’ hadden hun werk in de ogen van Van Gaal goed gedaan. „Dat is heel belangrijk.”

Nederland neemt het in de kwartfinales van het WK vrijdag op tegen de winnaar van de wedstrijd tussen Argentinië en Australië. „Ik probeer al vier wedstrijden lang het patroon van balbezit te verbeteren, maar dat kost heel veel energie en we kunnen ook niet altijd trainen. Nu hebben we extra dagen, dat is fijn en ook logisch.” Oranje zat steeds vroeg in het schema en daardoor had de bondscoach weinig tijd om zich voor te bereiden. „Nu hebben we die dagen, dus dat moet goed komen.”

Zoen

Louis van Gaal heeft Denzel Dumfries met een zoen op zijn rechterwang beloond voor zijn sterke optreden. De bondscoach deed dat na een vraag van een journalist uit Curaçao, die wilde weten hoe trots hij is op zijn verdediger.

„Nou, dat zal ik u laten zien”, antwoordde Van Gaal. „Ik heb hem donderdag ook al een dikke zoen gegeven. En dat doe ik nu weer.” Rechtsback Dumfries had een groot aandeel in de zege van Oranje, met een doelpunt en met assists bij treffers van Memphis Depay en Daley Blind. Ook linksback Blind speelde een hoofdrol, met een doelpunt en een beslissende voorzet.

„De Verenigde Staten speelden met vier verdedigers en pasten zich niet volledig aan ons aan”, zei Dumfries. „Dan zie je dat ons systeem werkt. Hier hebben we veel op geoefend.”

Lees ook: Overwinning op VS is een keerpunt. ’Het WK voetbal gaat nu veel meer leven’

„Ik ben natuurlijk ongelooflijk trots op mijn vleugelverdedigers”, zei Van Gaal. „Bij de tweede goal brengt onze rechtsback onze linksback in stelling en bij de derde goal andersom. En onze 1-0 was een echte teamgoal”, doelde hij op de openingstreffer van Depay, waar 20 balcontacten aan vooraf gingen.

„In balbezit moet het nog steeds veel beter”, zei Van Gaal. „Maar ik denk dat Frankrijk of Argentinië zich ook niet aan ons gaan aanpassen. Dus dan krijgen we ook ruimte. Nog drie wedstrijden en we kunnen zijn wat we willen zijn. Ik zeg het nog maar een keer. We kunnen wereldkampioen worden, dus ik zeg niet dat we het worden.”

Countervoetbal

Davy Klaassen vindt niet dat het Nederlands elftal zich hoeft te schamen voor de manier waarop tijdens het WK wordt gevoetbald. „Countervoetbal klinkt wat negatief, maar het is ook een kracht van ons. Met twee balvaste en snelle spitsen”, zei de aanvallende middenvelder.

„Ons plan werkte wel een beetje”, vervolgde Klaassen, die ook nog genoeg ruimte voor verbetering ziet. „We hadden toch wel iets meer druk naar voren gewild, we wilden minder vaak naar achteren lopen dan dat we nu deden. Van achteruit dekten we niet genoeg door, is mijn gevoel een beetje.”

Doordat Oranje vaak naar achteren moest, kwam Klaassen soms in een lastige situatie terecht, legde hij uit. „Dat we soms met zoveel mensen in ons eigen zestienmetergebied stonden, was ook weer niet de bedoeling. Dan moet je in een ’split second’ beslissen of je doorstapt of niet. Als je niet zeker van je zaak bent, stap je terug. Dan ga je geen gekke risico’s nemen.”

Het goede gevoel overheerste bij Klaassen. „De 1-0 was echt een topaanval. Dat is hoe je als team wilt spelen en hoe we vooraf bespreken hoe we het willen doen”, aldus de Ajacied. „We hebben vandaag gezien wat de kracht is van dit systeem, ook met de vleugelverdedigers. Andries Noppert deed het op doel ook weer uitstekend, we zijn blij voor hem.”

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.