Oekräine: ruim 20 dreigementen tegen ambassades en consulaten

ANP Producties | Bron: ANP
Kiev

Inmiddels zijn er ruim twintig gevallen bekend van dreigementen tegen Oekraïense ambassades en consulaten, waaronder de ambassade in Nederland. Volgens het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev gaat het om 21 bedreigingen in twaalf landen, zo melden Oekraïense media.

De Spaanse politie nam drie brieven in beslag met vermoedelijk de ogen van dieren, geadresseerd aan de Oekraïense ambassade in Madrid, het consulaat-generaal in Barcelona en het consulaat in Malaga, aldus Kiev over de meest recente dreigementen. Vorige week ontving ook de ambassade in Den Haag een "bloederig pakket" met onder meer dierenogen.

Verder werden er bombrieven naar onder meer de Oekraïense en Amerikaanse ambassade in Spanje verstuurd, allemaal verzonden vanuit de Spaanse stad Valladolid. Een medewerker van de Oekraïense ambassade in Madrid raakte lichtgewond bij het openen van de brief. Andere doelwitten van dreigementen die mogelijk in verband staan met de Russische invasie in Oekraïne waren onder anderen de Spaanse premier Pedro Sanchez, het ministerie van Defensie en een wapenfabrikant in Zaragoza.

Kiev laat weten dat Oekraïense diplomaten niet kunnen worden geïntimideerd of gebroken. "We zullen effectief blijven werken om Oekraïne te beschermen tegen de vijand, en voor onze overwinning."

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.