Twee Koreaanse politiemensen vast voor rol rond halloweendrama

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Twee hooggeplaatste Zuid-Koreaanse politiemensen zijn aangehouden voor hun rol bij het halloweendrama waarbij eind oktober 158 mensen door verdrukking om het leven kwamen in een uitgaanswijk van de hoofdstad Seoul. Beide voormalige officieren waren volgens de arrestatiebevelen betrokken bij het wegmaken van een intern inlichtingenrapport waarin werd gewaarschuwd voor mogelijke ongelukken tijdens Halloween. Zij probeerden vermoedelijk passiviteit bij de politiediensten te verdoezelen, schrijft het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Het zijn de eerste aanhoudingen in de kwestie waarvoor onder anderen de politiechef, de burgemeester van Seoul en de minister van Binnenlandse Zaken verontschuldigingen hebben aangeboden. De autoriteiten gaven eerder al toe dat laks is gereageerd op waarschuwingen.

Het onderzoeksteam wilde nog meer mensen aanhouden, maar de rechtbank weigerde de gevraagde arrestatiebevelen uit te vaardigen voor een voormalige politiechef en een ex-agent die zijn baas te laat zou hebben geïnformeerd. Zij zijn volgens de rechter waarschijnlijk niet betrokken bij pogingen bewijsmateriaal te vernietigen.

Noodoproepen

Meer dan 100.000 mensen waren op 29 oktober naar het gebied gegaan voor de eerste halloweenviering sinds de coronapandemie, maar de lokale autoriteiten noch de politie hadden maatregelen genomen voor zo’n grote menigte. Uren voor de ramp waren elf noodoproepen binnengekomen over gevaarlijke drukte, maar noemenswaardige actie bleef uit. De mensen die stierven in de verdrukking waren vooral jonge vrouwen, een aantal tieners en meer dan twee dozijn buitenlanders.

Vorige maand werd een politieagent naar wie een onderzoek liep in verband met het drama, dood aangetroffen. Hij werkte bij het politiebureau dat toezicht hield op het uitgaansgebied waar het drama zich voltrok en zou opdracht hebben gegeven een inlichtingenrapport met waarschuwingen te laten verdwijnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.