Vreugde over beslissing hof: belangrijke stap voor mensenrechten

ANP Producties | Bron: ANP
WillemstadDen Haag

Op Curaçao en Aruba is emotioneel gereageerd op de uitspraak van het Hof op Curaçao over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in beide landen. "Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba", aldus Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao.

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, zo heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba dinsdag geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Volgens Tjon Sien Kie is het "een onverwacht sinterklaascadeautje, dat we niet hadden zien aankomen." Ze vindt vooral de duidelijkheid van de rechter opvallend. In eerste aanleg werd het initiatief gelegd bij het Curaçaose parlement om met wetgeving te komen.

Onverenigbaar met discriminatieverbod

Nu komt het Hof, voor zowel een zaak die in Aruba is aangespannen als op Curaçao, tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) is positief over de uitspraak. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt", aldus de bewindsvrouw.

Terechtwijzing rechter

Journalist Mariano Heyden, geboren op Aruba en werkzaam op Curaçao, stelt dat met de uitspraak van de rechter duidelijk is "dat de regering en het parlement hebben gefaald in hun taak om wetten op te stellen hierover". Ze worden volgens hem nu terechtgewezen door de rechter.

Ook het COC in Nederland is blij met de beslissing van het hof om het huwelijk toegankelijk te maken voor mensen van hetzelfde geslacht. "Het is een bevestiging en erkenning van hun rechten en dat betekent veel", zegt een woordvoerder. De belangenorganisatie hoopt dat er geen cassatie volgt zodat het huwelijk zo snel mogelijk kan worden opengesteld.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.