Wassenaarse taalklas voor Oekraïense kinderen nu officieel onderwijsvoorziening

De bestuurders van Wassenaarse basisscholen, SAD Leiden en wethouder Aart van Sloten ondertekenen het convenant voor nieuwkomers in raadhuis de Paauw© Foto Hielco Kuipers

Charlotte Arnoldy
Wassenaar

Een taalklas voor Oekraïense kinderen die begon als noodvoorziening, is nu officieel een onderwijsvoorziening. Dat is vastgelegd in het ’convenant voor nieuwkomers’ dat dinsdagmiddag is ondertekend.

Oekraïense kinderen van vier tot twaalf die nieuw zijn in Wassenaar en de Nederlandse taal nog niet of nauwelijks beheersen, kunnen terecht in de taalklas. De kinderen zijn voor minimaal een jaar welkom in de klas en worden ’ondergedompeld in een taalbad,’ aldus Kirsten Wolfert, directeur van de stichting Schooladviesdienst (SAD) Wassenaar. Naast de Nederlandse taal leren ze ook over de Nederlandse cultuur en gewoonten. Het doel is om de kinderen door te laten stromen naar regulier onderwijs.

De kinderen zitten samen in één groep en krijgen les van zowel Oekraïense als Nederlandse leerkrachten. Er is nu nog één klas (tot achttien leerlingen), maar er is mogelijkheid om te groeien.

Noodvoorziening

De taalklas komt voort uit de noodvoorzieningen die in maart van start gingen naar aanleiding van de komst van veel Oekraïense kinderen. Toen is, in samenwerking met de gemeente, de Wassenaarse basisscholen en SAD Wassenaar, de voormalige Den Deylschool ingericht als plek voor de Oekraïense kinderen om te landen en te ontspannen. Er werd toen ook al lesgegeven, maar de instantie was nog geen officiële school.

Hoewel de taalklas nu nog voornamelijk voor Oekraïense kinderen is de bedoel, is de ambitie dat in de toekomst kinderen van alle nationaliteit terecht kunnen in de taalklas. Wolfert hoopt dat dit met de ondertekening van het convenant snel kan gebeuren. Ze verwacht ook dat het snel nodig is, onder andere omdat Wassenaar veel vluchtelingen opvangt in Duinrell.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.