Tegenslag OM bij kaalplukken Poolse drugsbende die vanuit Alphen cocaïne in reservewielen smokkelde

Maarten Bakker
Alphen aan den Rijn

Het Openbaar Ministerie lijdt een tegenslag bij het financieel kaalplukken van een Poolse drugsbende die onder meer vanuit Alphen cocaïne kriskras door Europa zond.

De criminelen deden dat door reservewielen onder vrachtauto’s te vullen met de drugs. Het OM wilde de kopstukken van de bende in totaal ongeveer vijf miljoen euro aan drugswinsten afpakken. De rechtbank oordeelt nu dat er maar 549.000 euro te halen is bij de criminelen.

Dertien leden van de organisatie werden in het voorjaar veroordeeld tot gevangenisstraffen. De hoofdverdachte moest dertien jaar de cel in, de overige verdachten kregen straffen oplopend tot elf jaar. De bende smokkelde jarenlang drugs in reservewielen van vrachtwagens naar Engeland, Spanje, Frankrijk en Noorwegen. In juni 2020 werd de bende opgerold nadat een vrachtwagen bij Hamburg door de Duitse douane aan de kant was gezet.

De politie onderzocht onder meer een loods aan de Steekterweg in Alphen en panden in Bodegraven, Woerden, Waddinxveen en Bergambacht. Volgens het OM zijn er door de criminele organisatie duizenden kilo’s cocaïne via Alphen getransporteerd.

Drugswinsten

Het Openbaar Ministerie wilde vijf kopstukken van de bende financieel ook kaalplukken. Het becijferde dat ze per persoon ongeveer één miljoen euro zouden hebben verdiend aan de cocaïnetransporten. Die drugswinsten zouden ze moeten inleveren.

De rechtbank komt tot een veel lagere inschatting van de drugswinsten. Twee verdachten zouden 263.000 euro verdiend hebben aan de cocaïnetransporten, een verdachte 23.000 euro, en twee verdachten helemaal niets. In totaal kan het OM niet meer dan 549.000 euro van de Poolse drugsbende afpakken, aldus de rechtbank.

Het OM baseerde haar zogenaamde ontnemingsvordering van vijf miljoen euro onder meer op versleutelde berichten over de cocaïnetransporten die de criminelen elkaar stuurden met cryptotelefoons. De rechtbank oordeelt nu dat die appjes, die door rechercheurs werden onderschept, onvoldoende bewijs zijn om de financiële claim van het OM te honoreren.

Meer nieuws uit Alphen

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.