’We willen vooral de schade beperken’. Brandweer heeft eigen blusteams voor huizen met een rieten kap

Het speciale rietkapteam aan het werk.© Foto brandweer

Brand in een rieten kap bestrijden, vergt een opleiding.© Foto brandweer

1 / 2
Annalaura Molducci
Noordwijkerhout

De brandweerkazerne in Noordwijkerhout heeft sinds begin december een eigen blusteam voor huizen met een rieten kap. De teams zijn er vooral op gericht om de schade te beperken.

Dat heeft de brandweer Hollands Midden bekend gemaakt. De brandweer beschikt over twee eigen ’rietenkap’ brandbestrijdingsteams in de kazernes Noordwijkerhout en Krimpen aan de Lek.

Volgens de brandweer zijn er in het verzorgingsgebied veel panden met een rieten kap. Voorheen was de brandweer altijd afhankelijk van burenhulp uit Utrecht of Haaglanden. Als er brand is, rijden de teams meteen naar de plek. Ze worden ook allebei ingezet. Levens redden doen ze niet, ze beperken alleen de schade en proberen het vuur uit te krijgen.

Dakconstructies

De teams hebben een lange voorbereiding achter de rug en hebben een speciale opleiding gevolgd. Zij zijn gespecialiseerd in dakconstructies en hoe een brand verloopt in rieten daken. Ze zijn getraind door hun collega’s uit Utrecht die dat al heel lang doen. De teams werken met een aanhanger waarin materialen zitten om bijvoorbeeld een brandsleuf te maken en te blussen.

Binnenkort krijgen beide kazernes een rieten dak om op te oefenen zodat ze vakbekwaam blijven, zo laat de brandweer weten.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.