Justitie eist forse straffen tegen verdachten uit regio Leiden in omvangrijke drugszaak: tot 7 jaar cel

Synthetische drugslabs hebben soms iets weg van een scheikundelokaal.© Foto Getty Images

Van onze verslaggever
Amsterdam

Justitie wil twee mannen uit Leiden en Kaag en Braassem voor jaren achter de tralies hebben. Dat bleek donderdag tijdens de zitting in een omvangrijke synthetische drugszaak. Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen van vier tot zeven jaar en geldboetes die oplopen tot 40.000 euro.

Volgens het Landelijk Parket vormen de verdachten een criminele organisatie voor de productie van synthetische drugs op allerlei plekken verspreid door Nederland. Door de politie onderschepte en ontsleutelde EncroChat-gesprekken, die de verdachten onderling via speciale telefoons heimelijk dachten te voeren, spelen hierin een belangrijke rol.

In totaal zijn op acht locaties in vier provincies doorzoekingen geweest. Op meerdere locaties vond de politie drugslabs voor het produceren van crystal meth. Die invallen zijn volgens justitie allemaal te linken aan dezelfde criminele drugsorganisatie. De groep wordt daarnaast ook verantwoordelijk gehouden voor een ingegraven drugslab in Montfoort, die in 2020 werd ontmanteld.

Celstraffen geëist

Tegen een 50-jarige verdachte uit Leiden werd een gevangenisstraf van zeven jaar en een geldboete van 40.000 euro geëist. Een 46-jarige man uit de gemeente Kaag en Braassem wil het OM vier jaar achter de tralies, een 46-jarige man uit Zaandam twee jaar en een 49-jarige verdachte uit Heerhugowaard vier jaar.

Twee 35-jarige tweelingbroers uit Wervershoof hoorden respectievelijk vier jaar en tien jaar celstraf eisen. En geldboetes van respectievelijk 20.000 en 40.000 euro. Een verdachte uit Opperdoes hoorde acht jaar gevangenisstraf en een geldboete van 40.000 euro als eis.

Uitspraak op 8 februari 2023.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.