Leiden vol in de aanval voor behoud kinderhartchirurgie LUMC: ’Een ramp voor patiënten, hun ouders en verzorgers'

Kindercardiologie in het LUMC.© Foto Taco van der Eb

Binnert Glastra
Leiden

De Leidse gemeenteraad vraagt burgemeester en wethouders om een indringend gesprek te voeren met minister Ernst Kuipers (volksgezondheid), om hem ervan te overtuigen dat het een bijzonder slecht idee is de afdeling kinderhartchirurgie van het LUMC te sluiten. Het stadsbestuur belooft daar alles voor in het werk te stellen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kraakte deze week het voornemen om de kinderhartoperaties voortaan te beperken tot twee ziekenhuizen. De gespecialiseerde afdelingen in het LUMC en de universitair medisch centra in Amsterdam en Groningen zouden daarvoor moeten sluiten.

Als de afdeling in Leiden sluit, staat bovendien het voortbestaan van het complete Willem Alexander-kinderziekenhuis er op de tocht en verdwijnt mogelijk ook een unieke expertise in Nederland, namelijk de foetale hartinterventie (interventies aan het hart bij een ongeboren kind). ’Niet doen’, is het dringende advies van de NZa, dat nader onderzoek adviseert en als tussenoplossing suggereert toe te werken naar twee clusters (Noord en Zuid).

Ramp

Minister Kuipers heeft aangegeven dat hij deze analyse meeneemt in zijn beraadslagingen. Onvoldoende, vindt de Leidse gemeenteraad, die erop wijst dat sluiting volgens het rapport desastreus uitpakt voor het LUMC, dat de academische status erdoor zou kunnen verliezen. Ook bestaat de vrees dat het een domino-effect teweegbrengt in de gezondheidszorg in Leiden, bij de universiteit, op het Bio Science Park en in de lokale en regionale economie. „Een ramp voor patiënten, hun ouders en verzorgers, zorgmedewerkers, alle Leidenaren en zelfs het hele land”, lichtte D66-raadslid Julia de Groot donderdagavond de oproep aan burgemeester en wethouders toe om met de minister in gesprek te gaan.

De complete gemeenteraad staat achter het verzoek, dat formeel tijdens de raadsvergadering van 22 december wordt ingediend. De raad schrijft bovendien zelf een brief aan de minister, die uiterlijk volgende week verstuurd wordt.

Wethouder Fleur Spijker (D66, zorg) hoeft de stemming niet af te wachten en beloofde direct er alles aan te zullen doen en alle contacten aan te boren om sluiting te voorkomen. „Want het besluit van de minister is essentieel voor de toekomst van Leiden. De impact, als de minister het advies van de NZa niet volgt, is desastreus voor Leiden. Ik ben blij dat dit verzoek aan het college wordt gedaan. Het is een belangrijk signaal.”

Lees ook: ’Het was verrassend dat de impact voor het instituut zo ver gaat’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.