De Stadsfotograaf: Sportief op hoge leeftijd

Jan Frensen en Joska Spijkerman
Leiden

37 masterstudenten Journalistiek en Nieuwe Media van de Universiteit Leiden zijn dit jaar de Leidse stadsfotograaf. In hun foto's gaan ze op zoek naar 'Leiden in extremen'. Elke week publiceert Leidsch Dagblad een foto van de groep stadsfotografen, die in tweetallen aan hun beelden werken. Deze week: Sportief op hoge leeftijd.

Hoewel het pas negen uur 's ochtends is, staat een tiental sportieve 70+'ers klaar op de velden van hockeyvereniging Roomburg in de Professorenwijk. De sporters doen mee aan een les van de Vitality Club, een informele groep die als doel heeft gepensioneerden actief en vitaal te houden. Mensen betalen één euro per week om mee te doen. Wim Willemsen (78), zijn leven lang actief sporter en incidenteel schaatsleraar, leidt de les vanmorgen.

Willemsen is gekleed in een volledig rood trainingspak en is er klaar voor om de groep ouderen een uur lang zich flink in te laten spannen. "Toen ik net begon was ik iets te fanatiek, toen zakte de opkomst op donderdag wat in", lacht hij. Nadat de sporters zich uit de voeten gemaakt hebben voor een onverwachts aanspringende watersproeier en de aan de kant liggende tassen gered zijn van het water begint de training.

Vooruit

De oefeningen zijn gevarieerd. Joggen wordt afgewisseld met rek- en strekoefeningen. Doel is de conditie, maar ook de coördinatie verbeteren: "Het is echt leuk om te zien dat mensen zo snel vooruit gaan. Ook als mensen al jaren niet gesport hebben, zie je al snel verbetering", vertelt Willemsen. Dat was ook expliciet het doel van de club: "Wij zijn opgericht in het kader van een wetenschappelijk onderzoek naar de conditie van ouderen", zegt Annelieke van Lelyveld, die de administratie van de groep doet.

Trudy Henstra (84) is een van de oudste deelnemers en is nog heel sportief. Zij komt altijd op maandag naar de Vitality Club, en sport daarnaast nog drie keer per week, waarvan twee keer roeien: "Ik doe het voornamelijk voor mijn conditie en het niveau is goed, je moet je echt goed inspannen. Daarnaast vind ik het ook heel gezellig."

Het sociale aspect is erg belangrijk. Volgens het CBS heeft ruim 46 procent van de ouderen te maken met enige mate van eenzaamheid. Naast jongeren is deze groep hier het meeste vatbaar voor. Voor de deelnemers hier is het sociale deel een fijne bijkomstigheid, maar het belangrijkste is het sporten.

Koffie

"Hier gaan we één keer per maand na de training samen koffie drinken, maar de nadruk ligt op het actieve. Bij andere clubs ligt de nadruk weer anders", aldus van Lelyveld. De Professorenwijk is namelijk niet de enige plek waar ouderen actief zijn. Alleen in Leiden al zijn er vier Vitality Clubs en talloze andere sportieve initiatieven om ouderen fysiek én mentaal gezond te houden. Voor ieder wat wils dus. En als je negen uur te vroeg vindt? "Dan ga je maar naar de fysio hier om de hoek", sluit Van Lelyveld af.

Op Instagram kunt u tips en ideeën met de studenten delen. Daarnaast verschijnt er iedere maand een podcast met de verhalen achter de foto’s.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.