Boodschappenpas van 40 euro voor Leiderdorpers met laag inkomen

© Archieffoto

Aad Rietveld
Leiderdorp

Met een boodschappenpas ter waarde van veertig euro wil de gemeente Leiderdorp inwoners met een laag inkomen een steuntje in de rug geven in deze dure tijden. Het is een van de maatregelen in een ’extra ondersteuningsplan bij armoede’ dat burgemeester en wethouders hebben opgesteld.

De boodschappenbon, te besteden bij supermarkt Dirk, gaat naar de Leiderdorpers die eerder dit jaar een energietoeslag kregen. Dat zijn er tot nu toe 908. Omdat die toch al bij de gemeente bekend zijn, schrijven B en W, ’kunnen we dit op zeer korte termijn realiseren en blijven de uitvoeringskosten beperkt’.

De gemeente betaalt de ’kleine tegemoetkoming voor de feestdagen’, zoals zij de pas zelf noemt, van het geld dat de afgelopen jaren overbleef in de pot voor minimabeleid. Door de lockdowns tijdens de coronapandemie werd daarvan minder uitgegeven.

Steunpakket

De bon van veertig euro is het meest concrete onderdeel van het extra steunpakket, dat verder bestaat uit het verhogen van de inkomensgrens voor de stichting Leergeld, het Jeugdfonds voor Sport en Cultuur en het Volwassenenfonds voor Sport en Cultuur. Die gaven tot nu toe steun aan inwoners met een inkomen tot 120 procent van de bijstandsnorm, dat wordt 130 procent. Ook wil Leiderdorp meer geld geven aan de Voedselbank en aan de Stichting Urgente Noden Leiden (SUN), die mensen in financiële problemen helpt met geld en renteloze leningen.

Een onderzoek naar en beoordeling van het huidige minimabeleid stonden al op de agenda voor de tweede helft van 2023. Het extra steunpakket is nu nodig, schrijven B en W. ’Gezien de urgente nood van veel huishoudens willen en kunnen we daar niet op wachten’.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.