De beste vijf (of eigenlijk zes) albums van 2022 volgens Robbert Minkhorst | Muziek

Robbert Minkhorst

Wat was 2022 voor een jaar in muzikaal opzicht? De recensenten van Vrij Weekendmagazine zetten hun favorieten op een rijtje. Zeven keer vijf van de volgens hen beste albums van 2022. De muzieklijst is op Spotify te vinden. Op deze lijst zijn van alle genoemde albums drie nummers te vinden.

1. Prince & The Revolution: The Purple Rain Tour

Een concert uit 1985 op 1 zetten? Wat is dat? Prince bracht bij leven zelden liveregistraties uit - je kunt zeggen dat de erven Prince deze enorme emissie aan het rechtzetten zijn. Het kan ook effectbejag zijn, maar wat zou het? Dit was een weergaloos concert, waar Prince bewijst dat hij behalve een groots muzikant ook een geweldige artiest en performer was. De cd is geleverd bij de hernieuwde de luxe-editie van zijn doorbraakalbum Purple Rain die in 2022 werd uitgebracht, maar is ook apart te koop. Een must have, met een knisperheldere geluidskwaliteit (dat in tegenstelling tot de meegeleverde videoregistratie bij de vorige re-issue). Met een versie van ’Purple Rain’ waarvan je hoopt dat hij nooit stopt, ook al duurt die al zo’n zeventien minuten.

2. Rosalía - Motomami

Beter dan Beyoncé’s nieuwste, en dus een plekje hoger op de lijst. Uitdagend, stampend, speels. Gedurfd ook, want niet altijd even gemakkelijk of toegankelijk voor een jong (dans)publiek. Latin, met reaggaeton, dance en wat jazzinvloeden. ,,Met ’Motomami’ zet Rosalía alle puristen en zuurpruimen in hun hemd. Het album laat een glorieuze evolutie van een wonderbaarlijke artiest horen’’, schreef de Volkskrant. Daar heb ik niets aan toe te voegen.

3. Beyoncé - Renaissance

,,Een hitsige, volvette, fantastisch opgebouwde party is het’’, schreef ik zelf over dit album. Vanaf haar glitterpaard kijkt Beyoncé haast zelfgenoegzaam de camera in. Lichtvoetiger, in elk geval tekstueel, dan voorganger ’Lemonade’. Beyoncé flirt, maar van dralen houdt ze niet.

4. Kendrick Lamar - Mr. Morale & The Big Steppers

Deze kan domweg niet ontbreken. Poëzie op beat. Sterk, strak, origineel, beklijvend.

5. Thee Sacred Souls - Thee Sacred Souls

Een stap terug in de tijd. Naar de gelikte soul. Voor mij was deze band een ontdekking. Bruno Mars en Anderson .Paak maakten in 2021 ook een soulplaat, maar bleven toch ook in deze eeuw. Thee Sacred Souls zet je echt in een tijdmachine.

(6. Danger Mouse & Black Thought - Cheat Codes)

Bonusplaat. Ik had hem zelf in eerste instantie totaal gemist (Foei!). ,,Sommige rappers zijn evenwel niet vergeten dat de wortels van hiphop diep in soul, funk en jazz zitten verankerd’’, stelde het Vlaamse De Morgen. Black Thought van The Roots en producer Danger Mouse beseffen dat maar al te goed, constateert de krant. Dit is geweldige hiphop, vermengd met soul en funkgrooves.

Klik hier voor de Spotify Playlist Het beste van VRIJ 2022.

Meer nieuws uit Lifestyle

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.