Nederland geeft tientallen skeletten uit Naturalis terug aan Maleisië

© ANP

LEIDEN

Maleisië krijgt binnenkort een groot aantal prehistorische skeletten terug die nu nog liggen opgeslagen in het Leidse museum Naturalis.

De regering van het Aziatische land diende deze zomer een verzoek in bij staatssecretaris Gunay Uslu. Zij heeft dat verzoek eind november ingewilligd, schrijft Trouw. De beide landen overleggen momenteel over een geschikt moment voor de overhandiging.

De skeletten zijn afkomstig uit Guar Kepah in de westelijke provincie Penang. Rond 1935 groeven Nederlandse wetenschappers daar 41 prehistorische skeletten op, toen Maleisië nog een Britse kolonie was. Via omzwervingen langs de Universiteit Utrecht belandden de skeletten uiteindelijk in het depot van Naturalis.

Het museum zegt op dit moment 37 van de 41 skeletten in beheer te hebben, de verblijfplaats van de overige vier skeletten is onbekend.

De handelingssnelheid is opvallend, aldus Trouw, want ook Indonesië heeft een claim gelegd op stukken die momenteel in Naturalis liggen.

Het land wil graag de zogeheten Dubois-collectie terug, inclusief de overblijfselen van de Javamens, een topstuk met grote wetenschappelijke waarde. Maar in tegenstelling tot de Maleisiërs wachten de Indonesiërs nog altijd op een uitkomst.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.