Wonen wordt duurder in Zuid-Holland: huisbezitters tientallen euro's meer kwijt

ANP
Noord-Holland

Woningbezitters met een meerpersoonshuishouden zijn in Zuid-Hollandse gemeenten in 2023 gemiddeld 30 euro meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan dit jaar. Volgens Vereniging Eigen Huis, dat een steekproef deed onder 107 gemeenten verspreid over het land, komt dat neer op een stijging van 3,6 procent.

De woonlasten bestaan uit onroerendezaakbelasting (ozb), afvalstoffen- en rioolheffing. Huiseigenaren betalen deze lasten jaarlijks aan hun gemeente. Iedere gemeente bepaalt zelf de hoogte van de tarieven, waardoor er tussen regio's flinke verschillen bestaan.

Koploper in de steekproef is Teylingen. Huiseigenaren in die gemeente zijn volgend jaar gemiddeld 167 euro meer kwijt dan in 2022. Bodegraven-Reeuwijk (toename van 140 euro) en Den Haag (130 euro) volgen. Ook in Kaag en Braassem (45 euro), Lisse (44 euro), Alphen (18 euro) en Noordwijk (5 euro) gaan de kosten omhoog. In Doetinchem in Gelderland valt de gemiddelde aanslag juist 83 euro lager uit.

Volgens Vereniging Eigen Huis kent vooral de onroerendezaakbelasting flinke uitschieters. Ook Lisse, Noordwijk en Kaag en Braassem behoren daartoe.

In 25 van de 107 onderzochte gemeenten door heel het land gaat de ozb volgend jaar juist omlaag. De tarieven zijn afkomstig uit de eigen opgaven van de gemeenten. In het eerste kwartaal van volgend jaar publiceert Vereniging Eigen Huis de cijfers over alle 344 gemeenten.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.