In Zuid-Holland wil 63 procent van de jongeren verhuizen

Landelijk wil gemiddeld 62 procent van de jongeren binnen twee jaar verhuizen.© Archieffoto

Anne de Vries
Leiden

In Zuid-Holland wil 63 procent van de achttien- tot dertigjarigen binnen twee jaar verhuizen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op basis van cijfers over 2021.

Het aantal jongeren dat de huidige woning wil inruilen voor een nieuwe is in Zuid-Holland bijna gelijk aan het landelijk gemiddelde van 62 procent.

Van die jongeren is het aandeel dat wil verhuizen maar dat niet kan, sinds 2015 verdubbeld: van vijf naar elf procent. Vooral jongeren die huren bij een private verhuurder willen steeds liever verhuizen, maar kunnen geen andere woning vinden.

Jongeren in de provincie Groningen willen relatief het meest verhuizen: ruim zeventig procent wil binnen twee jaar een andere woning. Ook in de provincies Friesland en Utrecht is die groep groter dan gemiddeld. In Zeeland lijken jongeren het meest tevreden te zijn met hun huidige woonsituatie. Toch wil ook daar nog iets meer dan de helft in de nabije toekomst verhuizen.

De cijfers komen uit de Landelijke Jeugdmonitor die het CBS elke drie jaar publiceert. Hierin onderzoekt het statistiekbureau ook de woonsituatie en -beleving van achttien- tot dertigjarigen.

Koopwoning

Opvallend is ook de toename in de groep jongeren die wil verhuizen naar een koopwoning. In 2012 was dit nog veertig procent, inmiddels is dit een wens van 54 procent van de jongeren.

Van de jonge huishoudens die in de afgelopen twee jaar al zijn verhuisd naar een huurwoning, zei bijna tachtig procent dat het financieel niet mogelijk was om een woning te kopen. Deze cijfers zijn niet toegespitst op provincieniveau.

CBS-econoom Peter Hein van Mulligen stelt tegen ANP/LocalFocus dat deze trend niet alleen onder jongeren te merken is. Er zijn meer woningzoekenden dan geschikte woningen en woningcorporaties hebben in de afgelopen jaren niet of nauwelijks woningen bijgebouwd. Van Mulligen: ,,Betaalbare huur is daardoor ook minder toegankelijk geworden.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.