Kerstvakantie in theaters, musea en bioscopen: van Toetanchamon tot Tante Rita

Op zoek naar Toetanchamon in het Rijksmuseum van Oudheden.© Foto Ilona Hartensveld

Theo de With

Op die kerstboom ben je op een gegeven moment ook wel uitgekeken. Met twee weken kerstvakantie in het vooruitzicht, richten musea, theater en bioscopen zich nu vooral op gezinnen met kinderen.

Musea

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden staat in het teken van Toetanchamon en het oude Egypte. In de Tempelzaal staan knutseltafels waar kinderen aan de slag kunnen om bijvoorbeeld een beweegbare Toetanchamon-pop te maken. Voor kleinere kinderen zijn er kleurplaten. De tentoonstelling ’Op zoek naar Toetanchamon’ is helemaal op kinderen gericht. Met spellen, filmpjes, codes en raadsels gaan kinderen op zoek naar de graftombe van de beroemde Egyptische farao.

Museum Volkenkunde in Leiden heeft de tentoonstelling ’Dierenacademie’ in huis. Je kunt op bezoek bij twaalf dieren, die elk een eigen klaslokaal hebben. Er zijn in de kerstvakantie ook uiteenlopende workshops, onder meer in het vouwen van kraanvogels en het tekenen van een boze leeuw. Verder zijn er in Volkenkunde ook familielezingen. Op donderdag 29 december bijvoorbeeld over emoties bij dieren en op zondag 8 januari over de condor.

Naturalis is bij uitstek het Leidse museum voor de hele familie. In het prachtige gebouw kun je eindeloos ronddwalen door de zalen om meer te weten te komen over de natuur of je te vergapen aan de dinosaurusskeletten. Tot en met eind januari wordt er ’s avonds een spectaculaire film over het noorderlicht vertoond, waarvoor wel vooraf gereserveerd moet worden. Verder zijn er heel vaak onderzoekers aan het werk in de zaal Live Science. Hiervoor kan de agenda op de website van Naturalis worden geraadpleegd.

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden heeft extra activiteiten voor kinderen in de kerstvakantie. Zo is bij de kassa gratis een dokterstas verkrijgbaar om de wondere wereld van het menselijk lichaam te onderzoeken. Ook zijn er workshops over kunstmatige intelligentie en over de taal van computers.

Museum De Lakenhal heeft op 24 en 31 december en op 4 en 8 januari open atelier, waar kinderen onder begeleiding zelf aan de slag kunnen met het maken van kunst. Ook kunnen kinderen met behulp van een plattegrond een speurtocht maken door het Leidse museum.

Museum of Comic Art in Noordwijk heeft een tentoonstelling over de Toonder Studio’s. Voor kinderen is er een speurtocht langs de vele striptekeningen om kennis te maken met striphelden als Tom Poes, Kappie en Panda.

Museum De Zwarte Tulp in Lisse geeft op 4 en 6 januari om 14.00 uur workshops schilderen voor kinderen vanaf 6 jaar. De tentoonstelling ’Tulpen Nu’ dient als inspiratiebron.

Museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn opent de poorten in de kerstvakantie. De 43 gebouwen, hutten en boerderijen zijn voor de winter ingericht. Kinderen kunnen op onderzoek in de prehistorie, de Romeinse tijd en de middeleeuwen. Er is ook een overdekte ijsbaan in het museumpark.

(Tekst gaat door onder de foto.)

’Een wintervertelling’ van Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland.

Theater

Het Jeugdtheaterhuis Zuid-Holland speelt de voorstelling ’Een wintervertelling’ (7+) in tal van theaters in de provincie. De jeugdige spelers gaan aan de haal met het aloude kerstverhaal over Scrooge van Charles Dickens. De familievoorstelling is op zaterdag 24 december om 14.30 uur te zien in de Leidse Schouwburg. Op donderdag 5 en vrijdag 6 januari wordt ’Een wintervertelling’ gespeeld in het Parktheater in Alphen aan den Rijn.

De Leidse Schouwburg krijgt ook nog de bij kleine kinderen populaire Juf Roos op bezoek. Zij speelt op woensdag 28 december om 12.00 en om 14.00 uur haar theatershow met bekende liedjes voor kinderen van 2 jaar en ouder. Op dinsdag 3 januari is in de Leidse Schouwburg om 13.30 en 16.00 uur de voorstelling ’Meneer Monster en de waanzinnige boomhut van 52 verdiepingen’ (7+) te zien.

Theater Castellum in Alphen aan den Rijn heeft vrijdag 23 december om 19.30 uur de familievoorstelling ’De regels van Floor’ (8+) in huis, gebaseerd op de gelijknamige boeken en tv-serie. Floors ouders worden gespeeld door Rutger de Bekker en Eva Poppink.

’t Poelhuys in Lisse heeft vrijdag 23 december om 19.00 uur de ’Vrolijk verrassende kerstshow’ van Theater van Santen op de planken staan. Hierin draait het om prinses Anna, die niets liever doet dan zingen.

(Tekst gaat door onder de foto.)

De familiefilm ’Hotel Sinestra’.

Film

Het aanbod in de bioscopen en filmhuizen is overweldigend. Een blik op de filmagenda leidt meteen tot keuzestress. Gaan we naar Hotel Sinestra, een Nederlandse variant op de kerstklassier Home Alone? De 11-jarige Ava wenst in een boze bui dat haar ouders (Elise Schaap en Jeroen Spitzenberger) er niet zouden zijn. Haar verbazing is groot als haar wens de volgende dag uitgekomen blijkt te zijn. Bij de makers van de film is de verbazing vooral groot dat deze Nederlandse familiefilm een hit blijkt te zijn in Zwitserse bioscopen.

Maar er draaien meer familiefilms in de bioscoop, zoals De Gelaarsde Kat, Wil de Krokodil, Oeps! Kids overboord en Yuku en de Himalayabloem. Laatstgenoemde film krijgt bij Parkvilla in Alphen aan den Rijn nog een extraatje. Na afloop van de film krijgen kinderen en hun ouders een muzikale workshop van saxofoniste Aubrey Snell.

Ook draait bijna overal de nieuwe film Het Feest van Tante Rita met onder anderen Edsilia Rombley, Ridder van Kooten en Najib Amhali. In deze vrolijke film zitten tal van kinderliedjes verwerkt. Het gaat om liedjes als ’Theo Theo’, ’Coco Loco’ en ’Dieren in de dierentuin’, allemaal bedacht door het Katwijkse muziekbedrijf van Jan van der Plas en Didi Dubbeldam.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.