Extra symboliek in de Leidse raadszaal voor toekomstdenken

De gerenoveerde raadszaal© Foto Hielco Kuipers

Binnert Glastra
Leiden

In de Leidse raadszaal komt een nieuw, tastbaar symbool, bijvoorbeeld een paar kinderschoentjes, om raadsleden eraan te herinneren dat hun besluiten doorwerken in de levens van een nog niet geboren generatie. Dit tegen de zin van burgemeester Henri Lenferink.

De burgemeester is zuinig op de monumentale, net gerestaureerde raadszaal en brengt er liever geen extra elementen in aan - al hangt er sinds de renovatie wel een nieuw lichtkunstwerk. Het stadhuis kent ook al enkele aantal tastbare elementen specifiek om de blik op de toekomst te houden - zoals een sculptuur van moeder en kind en in de raadszaal zelfs, de afbeeldingen op de wandtapijten. ,,En ik zie nooit iemand ernaar kijken. Als u dit doet ga ik iedere keer controleren of u er wel naar kijkt’’, grapte hij tijdens de raadsvergadering waar het voorstel van PvdA, PvdD en SvL besproken werd. Om daarna te relativeren: ,,Toch zijn we er blij mee.’’

Het voorstel, dat ook vraagt om een jaarlijkse bijeenkomst over de toekomst, werd aangenomen met de stemmen van GL, VVD en CU tegen.

Meer nieuws uit Leiden

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.