Verwarring over kandidatuur Mike Pence voor presidentschap VS

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Even leek het erop dat voormalig Amerikaans vicepresident Mike Pence zich kandidaat had gesteld voor het presidentschap van de Verenigde Staten in 2024. Persbureau Reuters bracht dat nieuws op basis van berichtgeving van Sky News. Pence zou het vereiste papierwerk hebben ingeleverd bij de federale verkiezingscommissie, de FEC. Maar al snel ontkende Pence's woordvoerder Devin O'Malley het nieuws op Twitter.

"Voormalig vicepresident Mike Pence heeft zich niet kandidaat gesteld voor het presidentschap", schreef O'Malley. Op het gewraakte FEC-formulier, dat al snel online rondging, staat dan ook de naam Mike Richard Pence. Dat had Michael Richard Pence moeten zijn. Wie er achter het formulier zit, is niet duidelijk. Journalist Maggie Haberman van The New York Times oppert op Twitter dat het wellicht om een grap gaat.

Pence zegt al enige tijd dat hij in het nieuwe jaar, na overleg met zijn familie, een besluit wil nemen over zijn kandidatuur. Mocht hij daar uiteindelijk toe besluiten, dan zal hij eerst de strijd binnen zijn eigen Republikeinse partij moeten winnen. Daarin dient hij het in ieder geval op te nemen tegen Donald Trump, de ex-president onder wie hij als vicepresident diende tussen 2017 en 2021. Maar inmiddels steunt Pence Trump niet meer.

Trump is vooralsnog de enige Republikein die zich officieel kandidaat heeft gesteld. Ook verwachten velen dat de populaire gouverneur van Florida, Ron DeSantis, zich op termijn kandidaat zal stellen voor het presidentschap in 2024. Hij heeft dat tot op heden nog niet gedaan.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.