Ex-president Zuid-Korea Lee Myung-bak krijgt gratie

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

De Zuid-Koreaanse oud-president Lee Myung-bak is dinsdag een presidentieel pardon verleend. Zijn gevangenisstraf van 17 jaar wegens corruptie wordt daarmee drastisch ingekort, maakte de Zuid-Koreaanse minister van Justitie Han Dong-hoon bekend.

Lee stond op een lijst met meer dan 1300 mensen die gratie hebben gekregen ter bevordering van "nationale eenheid door verzoening, tolerantie en consideratie", vertelde minister Han na afloop van een kabinetsvergadering met de huidige president Yoon Suk-yeol.

De 17 jaar cel waartoe Lee in 2020 was veroordeeld, zou zonder presidentieel pardon in feite een levenslange gevangenisstraf hebben betekend. Want in dat geval zou hij pas in 2036 zijn vrijgekomen. Tegen die tijd zou hij, indien nog in leven, al 95 zijn.

Tijdelijke vrijlating

De nu 81-jarige Lee, die Zuid-Korea regeerde van 2008 tot 2013, werd in juni al tijdelijk vrijgelaten vanwege zijn leeftijd en verslechterende gezondheid. Hij was onder meer veroordeeld voor betrokkenheid bij het wegsluizen van miljoenen dollars en het aannemen van steekpenningen.

Ook Lee's opvolger Park Geun-hye verdween achter de tralies vanwege machtsmisbruik en corruptie. Zij werd in hoger beroep tot 20 jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar kwam eind 2021 vrij. Ook haar werd een presidentieel pardon verleend, op basis van gezondheidsredenen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.