Zuid-Korea belooft beterschap neerhalen Noord-Koreaanse drones

ANP Producties | Bron: ANP
Seoul

Het Zuid-Koreaanse leger heeft excuses aangeboden, omdat het vijf Noord-Koreaanse drones die maandag boven Zuid-Korea vlogen niet wist neer te schieten. De legerleiding belooft betere wapens tegen drones aan te schaffen.

Een van de drones vloog boven hoofdstad Seoul. Het leger loste alleen waarschuwingsschoten en ook gevechtsvliegtuigen en helikopters konden de drones niet neerhalen. Volgens het leger was het lastig om de drones neer te schieten, omdat ze maar 3 meter lang waren. Ook was er gevaar voor omliggende steden als er te veel werd geschoten.

President Yoon Suk-yeol beloofde dinsdag dat er een militaire eenheid komt die drones moet bestrijden. Hij was ook erg kritisch op de reactie op de provocaties van Noord-Korea.

Meer training nodig

"Het incident toont aan dat het leger niet paraat staat en dat er een gebrek is aan training. Dit bevestigt dat we meer training nodig hebben", aldus Yoon. "We waren al bezig met het opzetten van een speciale eenheid om drones te bestrijden. Ook willen we grote Noord-Koreaanse legerfaciliteiten beter gaan verkennen."

Het zijn de eerste drones waarvan is bevestigd dat ze afkomstig zijn uit Noord-Korea sinds 2017. Toen stortte een Noord-Koreaanse drone, vermoedelijk op een spionagemissie, neer en werd gevonden op een berg nabij de grens.

Het leger meldde dinsdagochtend ook dat er drones het luchtruim hadden betreden, maar dat bleek een zwerm vogels te zijn die de grens over vlogen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.