Daar zijn ze weer, zoals elk jaar rond deze tijd: de zeehonden bij Katwijkse Uitwatering

© Johan Westra

Hielke Biemond
Katwijk

Je zou het een Katwijkse kersttraditie kunnen noemen. Elk jaar rond deze tijd is het op het strandje bij de Uitwatering opvallend druk met aangespoelde zeehonden.

Leen van Duijn, erkend zeehondenwachter van de provincie Zuid-Holland, was dan ook niet verbaasd toen hij tijdens de kerstdagen op deze plek drie zeehonden aantrof.

,,Die beesten gaan rond deze tijd altijd een beetje de hort op’’, vertelt de Katwijker. ,,Dan zwemmen ze standaard langs de kust, en dan is de Uitwatering natuurlijk een prachtige plek om even te gaan liggen.’’

Doorgaans zijn dat zieke dieren, maar deze drie zeehonden zijn volgens hem kerngezond - en daarom ook niet hulpbehoevend.

Waarom zij voor deze geijkte plek in Katwijk hebben gekozen? ,,Ze weten dat wij een gul volkje zijn en altijd wel een stolletje of een andere lekkernij voor ze hebben’’, zegt Van Duijn lachend. ,,Nee, ze hebben echt een neus voor stromingen. Als de Uitwatering hier aan het stromen is, krijg je ander water, en dat vinden zij wel interessant.’’

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Duin- en Bollenstreek

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.