Leids mini-azc voor jongeren vanaf 2 januari in gebruik

De entree van het gebouw.© Foto Cyclomedia

Binnert Glastra
Leiden

De gemeente Leiden neemt 2 januari het mini-azc voor minderjarige asielzoekers aan het Maansteenpad in gebruik. Dat heeft zij omwonenden in een brief laten weten.

Het gaat om twaalf minderjarigen tussen 15 en 18 jaar, die zonder volwassen begeleiding in Nederland zijn, zowel jongeren die nog hopen asiel te krijgen als jongeren die al een verblijfsvergunning kregen maar nog geen onderdak hebben. Zij komen onder de hoede van voogdijorganisatie Nidos. Het bedrijf TMC Pro uit Capelle aan den IJssel verzorgt de opvang en begeleiding van de jongeren, de klok rond.

Leiden besloot extra alleenstaande minderjarige asielzoekers op te nemen (zeventien wonen er al in het oude belastingkantoor aan het Stationsplein) na een oproep van staatssecretaris Eric van der Burg van asielzaken. Voor deze doelgroep bestond nog een landelijk tekort van 1.700 opvangplekken per januari.

De voormalige bed, bad en brood-voorziening aan het Maansteenpad was een voor de hand liggende plek, besloot het stadsbestuur begin vorige maand. Het pand beschikt al over slaapvertrekken, douches en woonkamers en was tot september nog in gebruik voor de opvang van dak- en thuislozen. Veel werk was dan ook niet nodig om het geschikt te maken voor de jonge asielzoekers. Niettemin zullen ze er niet erg lang wonen. De opvang is voor een half jaar.

Wat daarna met het gebouw gebeurt, is nog niet bekend. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden al geruime tijd en denkt daar ook het komen de half jaar nog voor nodig te hebben.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.