Politie: mogelijk aanhoudingen om stelen Top 2000-letters

ANP Producties | Bron: ANP
Hilversum

Politie en justitie beraden zich op eventuele vervolging van mensen die betrokken zijn bij het stelen van de lichtgevende Top 2000-letters van het Mediapark in Hilversum. "Mogelijk volgen meerdere aanhoudingen", twittert de politie Gooi- en Vechtstreek. De politie meldt in de tweet, die is afgestemd met het Openbaar Ministerie, dat "contact is geweest tussen politie en verdachte". De letters, die voor Beeld & Geluid stonden, worden in overleg met de NPO op korte termijn teruggebracht, zo stelt de politie.

Oudejaarsvereniging De Geitefok uit het Friese Oldeberkoop meldde eerder vrijdag dat zij achter de diefstal zit. Om aandacht te vragen voor de kloof tussen stad en platteland, aldus voorzitter Jan-Bart Hof. "Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen de grote steden", stelde hij. De bedoeling van de vereniging is de letters zaterdagochtend, op oudejaarsdag, terug te plaatsen op het Mediapark in Hilversum.

De NPO heeft aangifte gedaan en zegt af te wachten of de gestolen letters echt worden teruggebracht. "Eerst zien, dan geloven", aldus een woordvoerder. De politie heeft laten weten zo snel mogelijk een strafrechtelijk onderzoek in te stellen naar de vereniging, omdat die de politie onnodig extra werk oplevert.

Het is voor de vereniging traditie om tijdens de jaarwisseling iets te stelen en na de jaarwisseling terug te zetten. Zo werden in eerdere jaren het beeld van André Hazes op de Dam in Amsterdam en de ringen van het Olympisch Stadion gestolen. "Normaal gesproken wordt een stunt op oudejaarsavond gepresenteerd en in het nieuwe jaar weer teruggebracht, maar in overleg met de betrokken partijen is afgesproken dat de letters in de ochtend van 31 december worden teruggeplaatst", aldus de vereniging vrijdag.

De Geitefok steelt naar eigen zeggen om aandacht te vragen voor een maatschappelijk onderwerp. "Wij zouden het top vinden als de politiek, maar ook de media, wat meer oog krijgen voor wat er speelt op het platteland. Wij willen meer zijn dan alleen protesterende boeren. Praat niet over ons, maar met ons. Nederland heeft veel meer te bieden dan alleen de grote steden", aldus Hof. Volgens hem benadrukt de aangifte van NPO Radio 2 de kloof tussen stad en platteland.

Meer nieuws uit Binnenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.