Amsterdams Civic Architects tekent voor renovatie kenmerkende Gorlaeusschotel in Leiden

Een impressie van het de Gorlaeusschotel na renovatie, van architectenbureau West8.© Artists Impression West8

Wilfred Simons
Leiden

Het Amsterdamse architectenbureau Civic Architects gaat het Gorlaeusgebouw op het Bio Science Park in Leiden renoveren. Na een grote opknapbeurt wordt het schotelvormige gebouw een universitaire onderwijsplek met een groot restaurant en vier collegezalen.

Al zo’n tien jaar bouwt de Faculteit Wiskunde- en Natuurwetenschappen aan een nieuwe Science Campus. Vrijwel alle oude gebouwen zijn of worden hiervoor gesloopt. Alleen de beeldbepalende schotel, waarin zich grote collegezalen bevinden, blijft intact.

Wel wil de Universiteit Leiden het gebouw, dat uit de jaren 60 dateert, renoveren. Een verrassend onderdeel van de vernieuwing is de creatie van een ring van wintertuinen langs de glazen gevel van het gebouw.

De entreehal en de vooruitstekende aanbouw, waar onder meer het faculteitsbestuur zetelde, worden gesloopt. Er komt een nieuwe betonnen trap van het maaiveld naar de schotel, die een ’geraffineerd freespatroon’ krijgt.

Tijdens de renovatie blijft het gebouw in gebruik. Bij de werkzaamheden houdt Civic Architects rekening met het ritme van het collegejaar. Steeds zal wel één collegezaal buiten gebruik zijn.

De schotel na voltooiing, eind jaren 60.© Foto Erfgoed Leiden

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.