Californië roept noodtoestand uit wegens winterstorm

ANP Producties | Bron: ANP
Sacramento

Gouverneur Gavin Newsom van Californië heeft woensdag de noodtoestand uitgeroepen in aanloop naar de grote winterstorm die woensdag en donderdag over de Amerikaanse staat zal trekken. De storm gaat naar verwachting gepaard met hevige regen- en sneeuwbuien en zware windstoten. Ook wordt rekening gehouden met overstromingen. Voor verschillende steden in het noorden van de staat gelden evacuatiebevelen.

De noodtoestand maakt het onder meer mogelijk om de National Guard op te roepen om te helpen bij het herstellen van schade aan infrastructuur en om hulpgoederen naar getroffen gebieden te brengen. Ook worden civiele hulpdiensten in paraatheid gebracht en onder meer brandweerauto's en ambulances op strategische plekken klaargezet om snel uit te kunnen rukken. Inwoners van de staat zijn opgeroepen om voor zeker drie dagen levensmiddelen in te slaan.

Californië heeft sinds vorige week te maken met noodweer en overstromingen. Daardoor kwamen volgens Amerikaanse media zeker twee mensen om het leven. Naar verwachting verliest de storm in de loop van donderdag (lokale tijd) aan kracht.

Dinsdag zorgde de eerste grote winterstorm van het jaar voor veel overlast in de Verenigde Staten. In de staten Minnesota, Nebraska en South Dakota werden honderden vluchten geannuleerd wegens sneeuwval. De zuidelijke staten Louisiana, Alabama, Mississippi en Georgia werden getroffen door meerdere tornado's.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.