Californië wacht nieuwe rondes noodweer

ANP Producties | Bron: ANP
Sacramento

Californië heeft te maken met een opeenvolging van stormen. De Amerikaanse staat, die deze week al kampte met noodweer, moet zich opmaken voor een nieuwe ronde extreme regenval die vrijdagavond het noorden van Californië binnenkomt en een volgende storm een dag erna, meldt de National Weather Service.

De regen - plaatselijk kan er 76 tot 152 millimeter en zelfs meer vallen - breidt zich dit weekend geleidelijk uit naar het zuiden. Vooral in de kustgebieden kan de hoeveelheid neerslag zorgen voor nieuwe overstromingen en modderstromen. De regen gaat volgens de Amerikaanse weerdienst gepaard met harde wind. Zaterdagavond tot begin zondag volgt opnieuw hevige regen in het noorden van Californië. Hooggelegen gebieden in onder meer de Sierra Nevada krijgen te maken met zware sneeuwval.

Ook in het zuidoosten van Texas worden zaterdag buien en onweer verwacht. In Ohio moet rekening gehouden worden met sneeuw, ijzel en ijskoude regen en ook het noorden van New England krijgt zaterdagavond nog sneeuwbuien.

Bomcycloon

Het noodweer volgt op een eerdere krachtige storm: woensdag kreeg Californië te maken met een zogenoemde 'bomcycloon': een snel opkomende storm die stortregens, stormvloed met golven van 10 meter en wind met orkaankracht bracht. De regenval zorgde voor plaatselijke overstromingen en rukwinden vernielden elektriciteitsleidingen, waardoor tienduizenden mensen zonder stroom kwamen te zitten.

In een groot deel van de staat zijn donderdag overstromingswaarschuwingen uitgevaardigd. In steden aan de kust, zoals Santa Cruz, werden evacuatiewaarschuwingen afgegeven. Een deel van de kustweg Route 1 werd afgesloten vanwege overstromingen en puin. In Santa Barbara County zijn huizen geëvacueerd in drie gebieden, waar hellingen door bosbranden zijn verwoest. Ten minste twee mensen zijn omgekomen, onder wie een peuter in een stacaravan die werd geraakt door een vallende boom.

De storm van eerder deze week kwam na een hevige stortbui op oudejaarsavond. Californië, en een groot deel van het westen van de Verenigde Staten, heeft al decennia te kampen met droogte. Volgens meteorologen helpen de regen en stormen van de afgelopen weken de droogte te verlichten. Wel zijn er meerdere jaren van bovengemiddelde hoeveelheden regen nodig om een langetermijntrend te keren.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.