Jutta Leerdam is open, eerlijk en kwetsbaar: ze inspireert mij én een hoop jonge meisjes | column Kim Lammers

Kim Lammers

Als klein meisje keek ik naar Steffi Graf. Er stond altijd tennis aan op tv, dat was ook de eerste sport die op mijn zesde ging beoefenen. Op die leeftijd had ik nog niet door dat haar prestaties van een ongekend niveau waren.

De finale van Roland Garros tussen Martina Hingis en Graf zie ik nog zo voor me. Hingis liet zich uit het veld slaan nadat een bal uit was gegeven. Ze verloor haar controle en op matchpoint van Graf serveerde ze tweemaal onderhands. Graf bleef kalm en uiteindelijk won ze die partij en haar laatste grandslam. Op de tennisbaan waande ik mezelf Steffi Graf, zij was voor mij een rolmodel.

Uiteindelijk werd het niet tennis maar hockey waarin ik verder wilde. Toentertijd keek ik naar Wietske de Ruiter, spits in Oranje, en ik wilde worden zoals zij: doelpunten maken. In het seizoen 2012 dreigde ik haar record te verbreken: zesenveertig doelpunten in een seizoen. Ze stuurde mij een mail; als ik haar record verbrak, zou ze mij trakteren op een champagnelunch. Ik bleef steken op eenenveertig doelpunten. Op dat moment was ik 31 en vond ik het supercool dat zij, mijn rolmodel, mij hiermee uitdaagde.

Een ander rolmodel voor mij was Minke Booij. Dat was in de periode dat we samenspeelden. Echt een voorbeeld, een prof en de captain van het team. Ze stak haar nek uit voor de ploeg, was een verlengstuk van de coach en liet ons fouten maken. Natuurlijk kreeg ik ook weleens een sneer wanneer ik een domme fout maakte, maar ik wist dat ze me beter wilde maken. Gedurende de jaren heb ik dus verschillende rolmodellen gehad.

Op dit moment vind ik schaatsster Jutta Leerdam, die dit weekend Europees kampioen sprint werd, echt een rolmodel. Ze is een prof en een winnaar. Daarnaast is ze ook een influencer, zoals dat tegenwoordig heet. Via haar social media bereikt ze een miljoenenpubliek, door mensen een inkijkje te bieden in haar leven.

Lees ook: Gynaecoloog lovend over Jutta Leerdam: ’Super stoer dat ze open is over menstruatiepijn’

Wat haar interessant maakt is dat ze open, eerlijk en kwetsbaar is in haar interviews. Eerst dat interview waarin ze eerlijk zegt wat de impact van haar menstruatie was op haar prestaties en een week later vertelt ze dat ze ’liever’ voor zichzelf is geworden. Dat ze haar gewicht meer los kan laten en zichzelf niet meer uithongert. Dat het haar zelfs meer power geeft waardoor ze nog harder schaatst. Hiermee inspireert ze mij en ik weet zeker ook een hoop jonge meisjes om het beste uit zichzelf te halen. Ze laat op een knappe manier zien hoe zij omgaat met de uitdagingen in haar topsportcarrière.

Lees ook: Jutta Leerdam gooit het over een andere boeg: ’Ik zie nu wat het met je lijf doet als je te weinig eet’

Lees ook: Over menstruatie moet normaal en open gesproken worden. Jutta Leerdam doet het op meesterlijke wijze voor | commentaar

Meer nieuws uit Sport

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.