Honderden arrestaties na bezetting overheidsgebouwen in Brasilia

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

Meer dan vierhonderd mensen zijn zondag gearresteerd in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia, nadat aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro daar het parlementsgebouw, het hooggerechtshof en het presidentiële paleis hadden bestormd. Dat laat de gouverneur van het Federaal District waar Brasilia onder valt weten op Twitter.

"Zij zullen boeten voor de misdaden die ze hebben begaan", zei Ibaneis Rocha over de arrestanten. "We werken eraan alle anderen die vanmiddag aan deze terroristische daad hebben meegedaan te identificeren. We werken door om de orde te herstellen."

Eerder zondagavond namen veiligheidstroepen de controle terug over de overheidsgebouwen, waar de aanhangers van Bolsonaro veel materiële schade hebben aangericht. Zij deden dat uit woede over de beëdiging vorige week van de linkse president Luiz Inacio Lula da Silva, die zijn verkiezingsoverwinning volgens hen aan fraude dankt.

Rocha kondigde tijdens de ongeregeldheden zondag op Twitter aan dat hij de chef van de Federale Politie, Anderson Torres, heeft ontslagen. De procureur-generaal liet weten het hooggerechtshof te hebben gevraagd om een arrestatiebevel voor Torres, die minister van Justitie was onder Bolsonaro. Volgens de BBC en de Braziliaanse krant Estadão bevindt Torres zich momenteel in Florida. Ook Bolsonaro verblijft in die Amerikaanse staat.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.