Bolsonaro veroordeelt bestorming Braziliaanse parlementsgebouwen

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro heeft zondagavond (lokale tijd) op Twitter de bestorming van verschillende Braziliaanse overheidsgebouwen veroordeeld. Hij ontkende dat hij iets te maken had met de ongeregeldheden.

"Vreedzame protesten zijn onderdeel van democratie. Maar het plunderen en binnendringen van overheidsgebouwen zoals vandaag is gebeurd, net als in 2013 en 2017 door links, vallen daar niet onder", aldus Bolsonaro. Hij schreef ook dat hij zich als president altijd aan de grondwet heeft gehouden en democratie, transparantie en vrijheid altijd heeft gerespecteerd en verdedigd.

Eerder op de dag had de nieuwe president Luiz Inacio Lula da Silva zijn voorganger ervan beschuldigd verschillende speeches te hebben gegeven waarin hij het soort gedrag dat Bolsonaro-supporters zondag vertoonden, aanmoedigde. Bolsonaro, die sinds eind vorige maand in Florida verblijft, wees die kritiek af en stelde dat Lula hier geen enkel bewijs voor heeft.

In Brasilia werden zeker vierhonderd mensen gearresteerd na de bestorming van het hooggerechtshof, het parlementsgebouw en het presidentiële paleis. De demonstranten waren Bolsonaro-aanhangers die handelden uit woede over de beëdiging vorige week van de linkse Lula, die zijn verkiezingsoverwinning volgens hen aan fraude dankt.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.