Taiwan veroordeelt China om nieuwe militaire oefening

ANP Producties | Bron: ANP
Taipei

Taiwan heeft China erop gewezen dat de rust en stabiliteit in de Straat van Taiwan een verantwoordelijkheid is van beide landen. Taiwan veroordeelde China daarbij om de militaire oefening die het land maandagochtend in de regio hield.

Het Taiwanese ministerie van defensie verklaarde tijdens de oefening, de tweede binnen een maand, 57 Chinese gevechtsvliegtuigen te hebben gedetecteerd. China zegt dat de oefening diende om zich voor te bereiden op "provocerende acties van externe krachten en de separatistische machten in Taiwan."

China beschouwt Taiwan als een afvallige regio die op termijn weer onder het gezag van de Volksrepubliek moet komen te staan. In 2022 verslechterden de relaties doordat China grootschalige militaire oefeningen hield bij het eiland uit protest tegen een bezoek van Nancy Pelosi, de toenmalige voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, in augustus.

"De positie van Taiwan is duidelijk", liet het kantoor van president Tsai Ing-wen maandag weten. "We zullen geen conflicten op scherp zetten of wrijving provoceren, maar we zullen onze onafhankelijkheid en veiligheid stevig verdedigen."

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.