Gouverneur geschorst na bestorming overheidsgebouwen Brasilia

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

De gouverneur van Brasilia is door het hooggerechtshof op non-actief gesteld na de rellen in de hoofdstad van Brazilië zondagavond. Hooggerechtshofrechter Alexandre de Moraes sommeerde daarnaast Facebook, Twitter en TikTok om antidemocratische propaganda te blokkeren.

Gouverneur Ibaneis Rocha is voor negentig dagen uit zijn ambt gezet vanwege de gebrekkige veiligheidsmaatregelen in de hoofdstad, waardoor aanhangers van voormalig president Jair Bolsonaro overheidsgebouwen in Brasilia konden bestormen en bezetten. Volgens de nieuwe president Luiz Inacio Lula da Silva heeft de militaire politie die onder Rocha valt niets gedaan om de demonstranten te stoppen. Eerder zondag ontsloeg Rocha zelf de chef van de Federale Politie, Anderson Torres, die minister van justitie was onder Bolsonaro.

De Braziliaanse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de bestorming, die door de deelnemers al twee weken werd voorbereid op platforms als Telegram en Twitter. Toen zij zondagmiddag aankwamen in Brasilia zouden ze door de militaire politie met alarmlichten zijn begeleid. Het duurde tot twee uur na de bestorming voordat de mobiele eenheid in actie kwam en drie uur voordat veiligheidstroepen de overheidsgebouwen in Brasilia konden ontzetten. Volgens de huidige minister van justitie Flavio Dino zijn tweehonderd demonstranten gearresteerd. Rocha had het eerder over meer dan vierhonderd.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.