Meta verwijdert berichten die bestorming in Brasilia prijzen

ANP Producties | Bron: ANP
Stockholm

Meta, het moederbedrijf van Facebook, zegt maandag dat het berichten verwijdert waarin de bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen van zondag wordt gesteund of geprezen.

"Voorafgaand aan de verkiezingen hebben we Brazilië als tijdelijke locatie met hoog risico aangewezen en hebben we berichten verwijderd waarin mensen werden opgeroepen naar wapens te grijpen of het congres, het presidentieel paleis en andere federale gebouwen op gewelddadige wijze binnen te vallen", zei een woordvoerder van het bedrijf. "Dit bestempelen we ook als een illegaal evenement, wat betekent dat we berichten verwijderen die er steun aan betuigen of die het prijzen."

Aanhangers van de rechtse oud-president Jair Bolsonaro drongen zondag het parlementsgebouw, hooggerechtshof en presidentieel paleis in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia binnen. Daarbij werd veel schade aangericht en honderden mensen werden gearresteerd. De Bolsonaro-aanhangers verzetten zich tegen de beëdiging van de linkse president Luiz Inácio Lula da Silva op 1 januari. Volgens hen heeft Lula de verkiezingen gewonnen door fraude.

De bestorming van de overheidsgebouwen werd al zeker twee weken voorbereid in groepen op sociale media, zoals Telegram en Twitter. In berichten die afgelopen week werden ingezien door persbureau Reuters werden onder meer locaties in verschillende Braziliaanse steden gedeeld van waaruit bussen naar de hoofdstad zouden vertrekken met als doel om daar openbare gebouwen te bezetten.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.