Geen Duitse plannen om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen

ANP Producties | Bron: ANP
Berlijn

Duitsland heeft momenteel geen plannen om Leopard 2-tanks naar Oekraïne te sturen, aldus een regeringswoordvoerder. Minister Robert Habeck (Economische Zaken) zei afgelopen weekend dat Berlijn een levering in de toekomst niet uitsluit.

Habecks uitspraak kwam enkele dagen nadat de regering bekend had gemaakt Oekraïne te zullen steunen met ongeveer veertig Marder-gevechtsvoertuigen. Deze pantservoertuigen zijn minder krachtig dan de Leopards. De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft om beide gevraagd.

De regering van bondskanselier Olaf Scholz is lang terughoudend geweest met het toezeggen van zware wapens aan Oekraïne. In de discussie over het wel of niet leveren van Marders en Leopards verwees Scholz eerder naar het feit dat toen nog geen enkel NAVO-land zulke zware wapens had gestuurd.

Zware wapens

Er wordt nog steeds gediscussieerd over de Leopard 2-tanks. Een leider van de sociaaldemocraten (SPD), waartoe Scholz behoort, benadrukte dit weekend dat geen enkel land zulke zware wapens levert. Deze Lars Klingbeil zei dat hij sceptisch blijft over het sturen van Leopold 2-tanks zonder coördinatie tussen NAVO-bondgenoten.

Buurland Polen heeft zich wel uitgesproken voor de levering van moderne tanks, waaronder Leopards, aan Oekraïne. Het NAVO-lid wil daarvoor met andere landen een brede coalitie vormen, aldus viceminister van Buitenlandse Zaken Pawel Jablonski aan de Poolse omroep. De nationale veiligheidsraad zal de kwestie maandag bespreken.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.