Lula en parlementsvoorzitters noemen bestorming 'terroristisch'

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva heeft de bestorming van overheidsgebouwen door de aanhangers van Jair Bolsonaro als "terroristisch" bestempeld. Dat deed hij via Twitter in een zeldzame gezamenlijke verklaring met de voorzitters van de beide Braziliaanse parlementskamers en het Hooggerechtshof.

De vertegenwoordigers van de drie machten schrijven in de verklaring dat ze de terroristische daden en al het "criminele vandalisme dat plaatsvond bij de mislukte staatsgreep verwerpen". Lula en de drie voorzitters zijn eensgezind in de maatregelen die nu genomen worden tegen de relschoppers. Ze vragen de samenleving om de rust te bewaren.

Duizenden aanhangers van de vorige president Bolsonaro waren zondag bijeengekomen om te demonstreren tegen de onlangs beëdigde president Lula. Dit protest in Brasilia escaleerde volledig en mondde uit in een bestorming van het parlement, het paleis en het hof. De relschoppers sloopten onder meer ramen en meubilair, plunderden kantoren en namen zelfs de originele grondwet uit 1988 mee.

Lula sprak eerder al van een "fascistische aanval". De president beval zaterdag een federale interventie, waardoor landelijke troepen de veiligheid in de hoofdstad moeten waarborgen. Die interventie geldt in elk geval tot 31 januari. De bestormde overheidsgebouwen in Brasilia worden momenteel zwaar beveiligd.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.