Onbeperkt aantal deelnemers aan de hadj naar Mekka dit jaar

ANP Producties | Bron: ANP
Mekka

Saudi-Arabië verwacht dit jaar weer net zoveel deelnemers aan de traditionele bedevaartstocht naar Mekka als voor de coronapandemie. Het koninkrijk stelt geen grens aan het aantal deelnemers voor de hadj, zoals moslims de reis noemen.

Vorig jaar mochten ongeveer 1 miljoen mensen meelopen in de pelgrimstocht. De jaren daarvoor liet Saudi-Arabië alleen mensen uit eigen land toe bij de heilige pelgrimage en waren er nog veel minder deelnemers: 60.000 in 2021 en 10.000 in 2020. De mensen die vorig jaar meeliepen mochten niet ouder zijn dan 65 jaar en moesten volledig gevaccineerd zijn. Ook die eisen zijn dit jaar vervallen.

De hadj is verplicht voor elke gezonde moslim die zich de tocht kan veroorloven, en geldt als een van de vijf zuilen van het islamitische geloof. Tijdens de hadj in de heilige stad Mekka lopen de moslims onder andere zeven rondes om de Kaäba, het centrale vierkante heiligdom op het plein van de Grote Moskee.

Dit jaar is de bedevaart van 26 juni tot 1 juli. In 2019, voor het uitbreken van de coronapandemie, trokken 2,5 miljoen gelovigen naar Mekka. Van hen kwamen er 1,8 miljoen uit het buitenland. Voor de pandemie verdiende Saudi-Arabië jaarlijks zo'n 11 miljard euro aan de hadj en de andere, kleinere pelgrimage umrah.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.