Duits dorp Lützerath mag van rechter worden ontruimd door politie

ANP Producties | Bron: ANP
Aken

De klimaatactivisten uit het Duitse 'bruinkooldorp' Lützerath hebben de door hen aangespannen rechtszaak verloren. De rechter oordeelt dat het gebiedsverbod rechtmatig is en dat betekent dat de politie het dorp mag ontruimen. De politie maakt zich klaar om Lützerath vanaf woensdag leeg te halen.

De activisten die het dorp bezetten, beriepen zich op de noodtoestand van het klimaat, maar daar gaat de rechter dus niet in mee. Het gebiedsverbod werd op 23 december ingesteld omdat het dorp moet wijken voor de bruinkoolwinning. De politie houdt er rekening mee dat de bezetters van Lützerath zich met geweld zullen verzetten tegen de ontruiming en denkt dat er nog zo'n 250 actievoerders zitten. Zondag zou al met stenen zijn gegooid naar agenten.

Lützerath, dat dichtbij Roermond ligt, wordt al twee jaar bezet door klimaatactivisten die vinden dat bruinkoolwinning bijdraagt aan opwarming van de aarde. Toen bekend werd dat de politie het dorp deze week wil ontruimen, stroomden honderden activisten uit meerdere landen van Europa, waaronder Nederland, naar Lützerath om mee te helpen met de bezetting. Zondag was er een grote demonstratie, waaraan vele duizenden sympathisanten meededen.

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.