1500 arrestaties na bestorming overheidsgebouwen Brazilië

ANP Producties | Bron: ANP
Brasilia

Na de bestorming van overheidsgebouwen in Brazilië zijn zo'n 1500 mensen opgepakt door de politie. De meesten van hen werden gearresteerd toen de politie een tentenkamp ontruimde van Bolsonaro-aanhangers vlakbij het hoofdkwartier van het leger in de hoofdstad Brasilia. Ook in andere steden, zoals Rio de Janeiro en Sao Paulo, zijn kampen schoongeveegd en mensen opgepakt.

De aanhangers van de vorige president Jair Bolsonaro bestormden zondag het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het Hooggerechtshof. Pas na een paar uur kon de politie de controle terugwinnen. De Bolsonarista's accepteren de beëdiging van de nieuwe president Luiz Inácio Lula da Silva niet en vinden dat Bolsonaro het presidentschap is ontstolen.

Een Braziliaanse senator wil dat ook Bolsonaro zelf terugkomt naar Brazilië om zich te verantwoorden. Hij vindt, net als president Lula, dat Bolsonaro de relschoppers heeft aangemoedigd in zijn toespraken en heeft justitie gevraagd om een arrestatiebevel als de oud-president weigert vrijwillig mee te werken.

Uitlevering

Bolsonaro vertrok vlak voor de beëdiging van Lula naar de Verenigde Staten. De Amerikanen hebben nog geen verzoek om uitlevering binnen, maar volgens persbureau Bloomberg kijkt de regering van president Joe Biden momenteel of ze Bolsonaro ertoe kan bewegen het land te verlaten, vrijwillig of desnoods gedwongen. Een woordvoerder zei dat iemand die met een diplomatiek visum naar de VS is gereisd zonder dat diegene nog in functie is, dertig dagen de tijd heeft om een ander soort visum aan te vragen. Bolsonaro is waarschijnlijk met zo'n diplomatiek visum het land binnengekomen omdat hij toen nog president was.

Bolsonaro werd maandag opgenomen in het ziekenhuis wegens buikpijn, maar volgens een bron die dicht bij de familie staat is zijn situatie "niet zorgelijk".

Meer nieuws uit Buitenland

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.