Volop talenten in de Bos- en Gasthuisdistrict, foto-expositie in bibliotheek: ’Ik wil bewoners niet kwetsbaar afbeelden’

’Buurtheld’ Cees.© foto tessa den dulk

Erna Straatsma
Leiden

Problemen zijn er volop in de Leidse Bos- en Gasthuisdistrict, maar het is ook wel eens aardig een ander licht te werpen op de buurt. Sociaal werker Tessa den Dulk fotografeerde daarom dertien huishoudens en zoomde in op de talenten van wijkbewoners.

Den Dulk werkt als ’ontwikkelmakelaar’ bij Buzz Leiden en heeft een groot netwerk in de Bos- en Gasthuiswijk. Ze ontmoet veel bewoners in de Buurt Ontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan en legt ook huisbezoeken af.

Steuntje

,,Bij ons komen veel mensen die het moeilijk hebben of wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken’’, zegt Den Dulk. Buzz biedt onder meer steun op het gebied van financiën, taal en computers. In het Bos- en Gasthuisdistrict wonen veel Leidenaars met problemen van allerlei aard. Ze moeten rondkomen van een minimuminkomen of hebben schulden, spreken niet of slecht Nederlands, hebben geen werk en komen soms hun huis nauwelijks uit.

(tekst gaat door onder foto)

Tessa den Dulk bij een van haar foto’s.© foto leidsch dagblad

,,Maar ik hoop niet dat dit een negatief verhaal wordt’’, zegt Den Dulk. ,,De wijkbewoners hebben ook talenten. Bij Buzz Leiden gaan we uit van die talenten. Die kunnen een startpunt zijn voor verdere ontwikkeling. En ik zie in de wijk zo veel talenten dat ik die wijkbewoners een podium wil geven met mijn foto’s. Ik wil dat anderen hun talenten zien. En ik hoop ook dat ze dienen als voorbeeldfunctie voor anderen.’’

Vertrouwen

Den Dulk is geen fotograaf, maar als sociaal werker lukte het haar wel om het vertrouwen van wijkbewoners te winnen. ,,Ik heb ze gewoon gevraagd of ik ze kon fotograferen. Zou jij het leuk vinden als ik bij jou thuis kom en een foto van je maak? De meeste mensen reageerden enthousiast. Ze kennen mij natuurlijk. En ze zagen mij hannesen met die camera. Dat heeft waarschijnlijk ook bijgedragen aan het succes. Daardoor gingen ze ook niet echt poseren voor de foto, maar beleven ontspannen.’’

(tekst gaat door onder foto)

Nayefa en Mahmoud.© foto tessa den dulk

Twintig foto’s hangen tot 6 maart in de openbare bibliotheek aan de Nieuwstraat en bieden een aardig inkijkje in de privéwereld van wijkbewoners. Je ziet onder anderen een Eritrees eenoudergezin, een Pakistaans echtpaar, een Turkse vrouw, een Syrisch stel, een Tunesiër en enkele autochtone Leidenaars, zoals een man die bij de gemeentereiniging en sociaal bedrijf DZB heeft gewerkt.

Buurtheld

Elke geportretteerde wijkbewoner laat zien waar hij of zij goed in is. En je krijgt ook een aardig beeld van hun huis. Zo is Cees een ’buurtheld’ die straatafval opruimt. ,,Hij loopt ook altijd fluitend en zingend door de wijk.’’ Syriër Anas heeft de BOP in coronatijd ’opgepimpt’, kan goed koken en opent in februari een eigen levensmiddelenzaak in Leiden. Mehret uit Eritrea heeft vrijwilligerswerk gedaan in een verzorgingshuis, begint binnenkort met een mbo-opleiding verpleegkunde en weet alles van kruiden en thee.

,,Ik wil de wijkbewoners niet zwak of kwetsbaar afbeelden’’, zegt Den Dulk. ,,Ik houd het verhaal positief.’’

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.