Medicijnfabrikant wijt bankroet aan niet nakomen toezeggingen VWS

Internetredactie
Leiden

Het ministerie van VWS is de afspraak niet nagekomen om zich in te zetten voor meer inkoop van medicijnen in Nederland, meent de topman van InnoGenerics. Om die reden is het ministerie volgens hem rechtstreeks verantwoordelijk voor het faillissement van de Leidse medicijnenfabrikant.

De fabriek kreeg veel minder orders dan het bedrijf had verwacht op basis van toezeggingen van het ministerie. Dat zegt directeur/mede-eigenaar Lucas Jan Wiarda van InnoGenerics tegen het Financieel Dagblad.

,,Deze fabriek sluiten was totaal niet nodig geweest als VWS zich aan de afspraken had gehouden. Die toezeggingen waren essentieel." Eerder meldde de curator al dat InnoGenerics in zijn faillissementsaanvraag verwees naar verwachtingen die VWS had gewekt en die ’onvoldoende zijn uitgekomen’.

Het ministerie heeft volgens Wiarda in december 2020 toegezegd zich te zullen inzetten voor meer inkoop van medicijnen ’dicht bij huis’ door de zorgverzekeraars, maar heeft die belofte niet waargemaakt.

Doel van de afspraak was de Nederlandse afhankelijkheid van geneesmiddelen uit India en China te verminderen. Het is een kwestie die in Europa en de Verenigde Staten hoog op de politieke agenda stond, mede door de coronapandemie.

Meer nieuws uit Leiden

Net Binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.